Ziua mondială a sănătăţii mintale, la Timișoara. Ce trebuie să faceți în pandemia Covid să vă păstrați sănătoși mintal?

Ziua mondială a sănătăţii mintale, la Timișoara. Ce trebuie să faceți în pandemia Covid să vă păstrați sănătoși mintal?

Dacă sănătate mintală nu e nimic nu e! Ziua mondială a sănătăţii mintale se marchează în fiecare an la 10 octombrie. Această dată a fost stabilită, în anul 1992, de către Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală, pentru a creşte gradul de conştientizare şi educare, la nivel mondial, în privinţa sănătăţii mintale

Conform OMS, depresia a devenit una dintre cauzele îmbolnăvire și dizabilitate la nivel mondial. În Europa o persoană din patru va experimenta un episod de depresie. Tulburările psihice severe debutează frecvent încă din perioada copilăriei și a adolescenței.

Recunoașterea și tratarea lor are loc tardiv și doar 30% din cei care suferă au acces la servicii de sănătate mintală de calitate – atenționează Asociația de Psihiatrie Comunitară Șanse Timișoara.

Perioada de criză poate crea disconfort emoțional de intensitate diferită, până la o tulburare psihică diagnosticabilă și care necesită tratament. Tulburările depresive  și anxioase produc costuri estimate la 1 trilion de dolari, la nivelul economiei mondiale.

Persoanele diagnosticate cu tulburări psihice devin victime ale stigmatizării și se confruntă frecvent cu dificultăți generate de nerespectarea drepturilor sau lipsa accesului la condiții  de viață, muncă și îngrijiri de sănătate similare cu restul populației.

Asociația de Psihiatrie Comunitară Șanse Timișoara mai atenționează că anul 2020 la nivel mondial pandemia COVID19 a creat o criză cu impact major asupra sănătății populației și asupra calității vieții.

Efectele asupra sănătății mintale a populației au devenit tot mai vizibile la toate nivelurile de vârstă și sociale. Efectele post-criză vor fi de lungă durată și greu de gestionat în lipsa unui plan de acțiune sustenabil.

Acum mai mult ca oricând conceptul de acoperire globală a sănătății impune integrarea sănătății mintale ca o componentă esențială pentru starea de bine.

Dumneavoastră ce faceți pentru propria sănătate mintală,

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

Ai grijă de tine și familia ta cu produsele Septona!

Ai grijă de tine și familia ta cu produsele Septona!

Când vorbim de produse personale de îngrijire vorbim în primul rând de încredere, produsele Septona având particularitatea de a se integra rapid și de a deveni o constantă în viața de zi cu zi a consumatorilor. De aceea, Septona a implementat un sistem complex de monitorizare și certificare a calității, o călătorie de cercetare și […]