USR PLUS își dorește schimbări la CJ Cluj: „Să trecem de la o atitudine reactivă, la una pro-activă”

USR PLUS își dorește schimbări la CJ Cluj: „Să trecem de la o atitudine reactivă, la una pro-activă”

Membrii USR PLUS Cluj își doresc o schimbare la Consiliul Județean Cluj, odată cu votarea bugetului pentru anul 2021. 

Bugetul Clujului va fi supus votului în ședința Consiliului Județean de săptămâna viitoare. Proiectul de buget a fost analizat minuțios de o echipă USR PLUS; nu doar consilierii județeni s-au implicat, ci toți specialiștii partidului în materie de bugete, economie, sănătate, infrastructură, mediu sau educație.

935.886,08 lei este suma totală estimată pentru 2021, din care către investiții ar urma să meargă 575.018,35 lei, adică 61,44%. Din banii pentru dezvoltare, aproape 55% au fost repartizați către infrastructura rutieră, în jur de 12% pentru sistemul de deșeuri, mai mult decât pentru sănătate, 9,98%, sau proiecte de educație, 8,51%.

Echipa USR PLUS propune mai multe măsuri care să vină în ajutorul clujenilor din punct de vedere al sănătății. Iată câteva:
▪ campanie provaccinare la nivelul județului Cluj
▪ creșterea alocației de hrană pentru pacienții din spitale
▪ închirierea gratuită a cabinetelor pentru medici
▪ masă oferită medicilor rezidenți care fac gărzi în spitalele clujene

Schimbarea de paradigmă a fost inițiată de doctorul Mihai Iepure, consilier județean USR PLUS. Acesta propune realizarea unui screening al afecțiunilor renale prin analiza examenului de urină făcut de toți elevii din județ.

”Amendamentele propuse de noi au rolul de a schimba abordarea Consiliului Județean față de sistemul de sănătate, trecând de la o atitudine reactivă, la una pro-activă. Mai exact, sunt pentru a face efectivă obligația de implicare a forului județean în asigurarea sănătății publice, conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Într-un an în care pandemia COVID 19 face în continuare victime, trebuie să concentrăm toate eforturile pentru a-i reduce efectele, a stopa cât mai curând această pandemie și a ne întoarce la viața normală. Cu excepția propunerilor noastre, toate alocările bugetare actuale se concentrează doar pe sistemul spitalicesc și aici vorbim doar de investiții de mică amploare (cu excepția sumelor alocate de la bugetul de stat sau fonduri europene). Nu există alocări pentru medicina primară sau pentru prevenție și, din răspunsurile primite până acum, pare că nici nu se înțelege conceptul de prevenție și educație sanitară. Ne-am obișnuit doar să tratăm pacienții în stadii avansate, care cheltuie resurse ample pentru patologii care pot fi prevenite sau descoperite incipient, cu costuri minime. Odată ce vor fi acceptate propunerile noastre,

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare