UE: Supravegherea în masă şi ierarhizarea comportamentului social ar putea fi scoasă în afara legii

UE: Supravegherea în masă şi ierarhizarea comportamentului social ar putea fi scoasă în afara legii

Folosirea inteligenţei artificiale pentru supravegherea în masă şi ierarhizarea comportamentului social ar putea fi în curând scoasă în afara legii în Europa, potrivit unui proiect de lege publicat online, transmite CNBC.

Documentul de 81 de pagini, publicat prima oară de Politico, afirmă că ”supravegherea nediscriminatorie a persoanelor ar trebui să fie interzică atunci când este aplicată într-o manieră generalizată, tuturor persoanelor, fără diferenţiere”.

Metodele de supraveghere pot include monitorizarea şi urmărirea oamenilor în mediile digital şi fizic.

Proiectul de lege mai prevede că ”folosirea inteligenţei artificale pentru realizarea unui sistem de scor social, care se practică în China, ar trebui să fie interzisă.

Anumite utilizări ale inteligenţei sociale ”de risc ridicat” ar trebui interzise, în timp ce altele ar putea să nu intre în blocul european, dacă nu vor îndeplini anumite standarde, potrivit documentului.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru CNBC: ”Comisia urmează să adopte cadrul de reglementare privind inteligenţa artificială miercuri, 21 aprilie 2021. Orice text pe care l-aţi putea vedea anterior nu este, prin definiţie, ”legitim ”- nu comentăm scurgerile de informaţii.”

Sistemele de inteligenţă artificială considerate a fi cu risc ridicat ar trebui să fie verificare dacă vor fi implementate, iar creatorii sistemului ar putea fi nevoiţi să demonstreze că a fost instruit cu seturi de date imparţiale, într-un mod trasabil şi cu supraveghere umană. Companiile care dezvoltă inteligenţă artificială în şi în afara UE ar putea fi amendate cu 20 de milioane de euro (24 de milioane de dolari) sau cu 4% din veniturile globale dacă încalcă legile care nu au fost încă introduse.

Propunerile urmează să fie anunţate oficial săptămâna viitoare de către Comisia Europeană, şi vor putea fi modificate până la un astfel de moment.

Comisia Europeană încearcă să găsească echilibrul corect între susţinerea inovării şi asigurarea faptului că inteligenţa artificială aduce beneficii celor 500 de milioane de locuitori ai săi.

 » Puteți citi întreg articolul la sursă: 60m.ro

Articole similare

Sărăcia i-a scos în stradă pe columbieni

Sărăcia i-a scos în stradă pe columbieni

Distribuie dacă ți-a plăcut Columbia este în stradă de câteva zile, între protestatari şi forţele de ordine având loc ciocniri puternice. Mişcările de stradă au fost declanşate de impozitele propuse asupra serviciilor esenţiale, asupra alimentelor şi a veniturilor lucrătorilor, pe fondul unei pandemii care golește populaţia de resurse. Protestele au început în 28 aprilie.   Represiunile […]