SUA au publicat noi imagini cu atacul iranian cu rachete declanșat de uciderea generalului Soleimani

SUA au publicat noi imagini cu atacul iranian cu rachete declanșat de uciderea generalului Soleimani

Statele Unite au publicat noi imagini cu atacul iranian din 2020 asupra forțelor coaliției din Irak, după uciderea unui general iranian de top, scrie digi24.ro

O dronă a înregistrat atacul, în timp ce mai multe rachete cu rază scurtă de acțiune au căzut asupra bazei aeriene Al Asad, pe 8 ianuarie 2020, informează Business Insider.

Imaginile video au fost difuzate duminică, în timpul emisiunii „60 minutes”, iar forțele armate americane au lansat luni o variantă mai lungă și mai detaliată a atacului.

Soleimani, ucis într-un raid aerian

La începutul anului 2020, președintele Donald Trump a ordonat armatei SUA să-l ucidă pe generalul Qassem Soleimani, un ofițer iranian de top și comandant al Gardienilor Revoluției din Iran. Departamentul Apărării din SUA a anunțat că Soleimani era responsabil de „moartea a sute de americani și membri ai coaliției și de rănirea a altor câteva mii”.

Generalul iranian, pe care Trump l-a numit „teroristul numărul unu oriunde în lume”, a fost ucis într-un raid aerian petrecut în apropierea Aeroportului Internțional din Bagdad, pe 3 ianuarie 2020. Atacul l-a ucis și pe Abu Mahdi al-Mihandis, comandant al Kata’ib Hezbollah, o miliție susținută de Iran care a comis atacuri asupra armatei SUA și personalului civil din Irak.

Gardienii Revoluției din Iran au reacționat pe 8 ianuarie, lansând peste 12 rachete balistice asupra forțelor coaliției de la baza Al Asad și Irbil.

Soldații americani staționați în bază au crezut că vor muri, potrivit mărturiilor militarilor prezenți la fața locului.

Forțele SUA au aflat că un atac era iminent

După ce au fost informați că un atac iranian era iminent, locotenent-colonelul Staci Coleman, comandantul escadronului expediționar 443, aflat la baza Al Asad, a trebuit să decidă cine va rămâne să apere baza militară și cine va fi evacuat.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare

A murit un jurnalist școlit la Cluj. Reporter de front în fosta Iugoslavie

A murit un jurnalist școlit la Cluj. Reporter de front în fosta Iugoslavie

La puțin timp după sărbători a fost consemnată moartea unui jurnalist din „prima linie” a presei anilor ’90, devenit ulterior scriitor, diplomat și profesor. S-a stins un jurnalist de forță al anilor ’90: Radu Ciobotea, fost reporter de front în fosta Iugoslavie. Acesta era un adevărat reper de profesionism în gazetăria din Banat, cu contribuții […]

Stelian Ion s-a consultat pe teme de justiție cu 14 ONG-uri, inclusiv Sexul vs Barza

Stelian Ion s-a consultat pe teme de justiție cu 14 ONG-uri, inclusiv Sexul vs Barza

Distribuie dacă ți-a plăcut Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, s-a consultat, astăzi, cu reprezentanții a 14 ONG-uri, majoritatea din mișcarea #Rezist, pe teme ce țin de justiție, relatează Clujjust.ro. ”Ministrul a salutat prezența reprezentanților ONG-urilor și interesul acestora de a coopera în vederea implementării măsurilor care intră în aria de competență a Ministerului Justiției, asumate prin […]