Stelele căzătoare „bolizi” pot fi văzute cu ochiul liber pe cer în decembrie. Când va fi punctul maxim

Stelele căzătoare „bolizi” pot fi văzute cu ochiul liber pe cer în decembrie. Când va fi punctul maxim

Stelele căzătoare, numite geminide, pot fi observate cu ochiul liber până în data de 17 decembrie, anunţă reprezentanţii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. 

Potrivit astronomilor, fenomenul va avea o intesitate maximă în noaptea de duminică spre luni.

„În ziua de 13 spre 14 decembrie 2020, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantităţi mari de praf lăsate de asteroidul acitv (3200) Phaethon. La contactul cu atmosfera particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare. Majoritatea stelelor cazătoare din perioada 4-17 decembrie par a veni din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc . Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenţi decât alţi meteori şi foarte luminoşi. Astfel vor apărea (meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele”, au anunţat reprezentanţii Observatorului Astronomic.

În noaptea de duminică spre luni se vor putea vedea 120 de stele căzătoare pe oră.

„În 2020, maximul curentului cade foarte bine pentru ţara noastră: 14 decembrie, ora 3 dimineaţa. Practic, în noaptea de 13 spre 14 decembrie vom putea vedea activitatea de maxim a curentului. Putem observa şi în noaptea anterioară maximului sau în cea de după aceasta, şanse fiind să se poată vedea minim 40-50 de stele căzătoare pe oră. Observaţiile trebuie făcute după miezul nopţii până dimineaţa în amândouă serile. În timpul maximului se pot vedea maxim 120 de stele căzătoare pe oră, dacă observaţi din afara oraşelor mari. În mod nomal se mai puţin de jumatate din numarul prognozat de meteori”, au mai anunţat specialiştii.

Conform acestora, stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic.

„Pentru a vedea stele căzătoare nu exista o direcţie anume în care să priviţi. Secretul este următorul: cu cât vă uitaţi mai mult cu atât veţi vedea mai multe. (…) Geminidele sunt foarte lente aşa că puteţi admira dârele luminoase timp de o secundă sau mai mult. O particulă de praf din acest curent întră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s. Leonidele (vizibile în noiembrie) au o viteză de 71 km/s iar Perseidele (vizibile în august) 59 km/s”, au mai transmis reprezentanţii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

A murit un jurnalist școlit la Cluj. Reporter de front în fosta Iugoslavie

A murit un jurnalist școlit la Cluj. Reporter de front în fosta Iugoslavie

La puțin timp după sărbători a fost consemnată moartea unui jurnalist din „prima linie” a presei anilor ’90, devenit ulterior scriitor, diplomat și profesor. S-a stins un jurnalist de forță al anilor ’90: Radu Ciobotea, fost reporter de front în fosta Iugoslavie. Acesta era un adevărat reper de profesionism în gazetăria din Banat, cu contribuții […]

Stelian Ion s-a consultat pe teme de justiție cu 14 ONG-uri, inclusiv Sexul vs Barza

Stelian Ion s-a consultat pe teme de justiție cu 14 ONG-uri, inclusiv Sexul vs Barza

Distribuie dacă ți-a plăcut Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, s-a consultat, astăzi, cu reprezentanții a 14 ONG-uri, majoritatea din mișcarea #Rezist, pe teme ce țin de justiție, relatează Clujjust.ro. ”Ministrul a salutat prezența reprezentanților ONG-urilor și interesul acestora de a coopera în vederea implementării măsurilor care intră în aria de competență a Ministerului Justiției, asumate prin […]