SOFAGATE: Șefii UE sunt la cuțite, după circul de la Ankara

SOFAGATE: Șefii UE sunt la cuțite, după circul de la Ankara

Preşedinta Comisiei Euroene (CE) Ursula von der Leyen l-a primit pe preşedintele Consiliului European Charles Michel pentru prima oară după incidentul diplomatic de protocol ”Sofagate” de la Ankara, unde a fost nevoită să se aşeze pe o sofa şi nu alături de Michel şi Recep Tayyip Erdogan, şi l-a avertizat că nu va permite ca o asemenea situaţie să se repete, relatează AFP. 

”Preşedinţii von der Leyen şi Michel au participat la o reuniune săptămânală obişnuită şi au dscutat despre o serie de probleme de actualitate”, a anunţat un purtător de cuvânt al CE, luni, în urma acestei reuniuni.

Întâlnirea a avut loc vluni seara la Berlaymont – sediul CE – şi a durat aproape două ore.

Ursula von der Leyen ”a anunţat în mod clar că nu va mai permite ca o asemenea situaţie să se repete”, declară o sursă de la CE.

Scandalul provocat de poziţia acordată lui Charles Michel în cadrul reuniunii lor de marţea trecută la Ankara cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost trăit ca un afront de către Ursula von der Leyen.

Preşedinta CE a fost plasată în spate, pe un divan, în timp ce Charles Michel şi Recep Tayyip Erdogan se aşezau pe singurele două fotolii disponibile la reuniune.

Serviciile Consiliului dau asigurări că Charles Michel deţine preşedinţia în protocolul internaţional.

Comisia contestă această interpretare şi reclamă acelaşi rang protocolar al celor doi lideri.

Ursula von der Leyen le-a cerut serviciilor sale să-şi contacteze omologii din cadrul Consiliului European în vederea ”găsirii unui «modus vivendi», pentru evitarea unor asemenea situaţii pe viitor”, a anunţat un purtător de cuvânt CE, Eric Mamer.

Un memorandum – care prezintă în cinci puncte poziţia preşedintei CE,

 » Puteți citi întreg articolul la sursă: 60m.ro

Articole similare

Sărăcia i-a scos în stradă pe columbieni

Sărăcia i-a scos în stradă pe columbieni

Distribuie dacă ți-a plăcut Columbia este în stradă de câteva zile, între protestatari şi forţele de ordine având loc ciocniri puternice. Mişcările de stradă au fost declanşate de impozitele propuse asupra serviciilor esenţiale, asupra alimentelor şi a veniturilor lucrătorilor, pe fondul unei pandemii care golește populaţia de resurse. Protestele au început în 28 aprilie.   Represiunile […]