Scriitorul Milan Kundera, câștigătorul premiului „Franz Kafka”

Scriitorul Milan Kundera, câștigătorul premiului „Franz Kafka”

Scriitorul Milan Kundera, care şi-a recuperat în luna decembrie a anului trecut cetăţenia cehă, după 40 de ani de exil în Franţa, a câştigat una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Cehia, Premiul „Franz Kafka”.

Câştigătorul premiului în valoare de 10.000 de dolari, acordat de Franz Kafka Society şi primăria Praga, este ales de un juriu. Vladimír Železný, preşedintele Franz Kafka Society, a spus că Milan Kundera l-a câştigat pentru „extraordinara contribuţie la cultura cehă” şi pentru cea la cultura europeană şi mondială.

Kundera a fost dat afară din Partidul Comunist cehoslovac pentru „activităţi anti-comuniste”, în 1950. A plecat în Franţa în 1975, iar patru ani mai târziu i-a fost revocată cetăţenia cehă, după ce a publicat romanul „Cartea râsului şi a uitării”, în care îl descria pe preşedintele de atunci al Cehoslovaciei, Gustáv Husák, ca „preşedinte al uitării”. El a devenit cetăţean francez în 1981.

 » Puteți citi întreg articolul la sursă: 60m.ro

Articole similare

Macron, după ce a fost pălmuit pe stradă: Este un fapt izolat

Macron, după ce a fost pălmuit pe stradă: Este un fapt izolat

Distribuie acest articol! Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reacționat cu ironie la incidentul de marți, 8 iunie, când a fost lovit în plină de stradă de către un cetățean francez, „Evident, ostilitățile au început!”,, a declarat Macron inițial. Ulterior, şeful statului francez şi-a mai nuanţat reacţia, într-o declaraţie pentru Le Dauphine Libere. „Totul este în regulă. […]