Satisfacţie la Moscova după ce Casa Albă a propus organizarea unui summit Biden-Putin

Satisfacţie la Moscova după ce Casa Albă a propus organizarea unui summit Biden-Putin

Moscova nu îşi ascunde satisfacţia: un summit între preşedinţii rus Vladimir Putin şi american Joe Biden, la iniţiativa Casei Albe, echivalează cu recunoaşterea importanţei puterii ruse, după săptămâni de escaladare verbală a tensiunilor şi zgomot de bocanci militari în jurul Ucrainei, comentează joi AFP, citată de Agerpres.

Din ianuarie şi de la instalarea noului preşedinte american, relaţiile dintre Moscova şi Washington s-au degradat rapid. Ambasadorul rus a fost rechemat în ţară după ce Joe Biden l-a calificat pe omologul său rus drept „ucigaş”. De asemenea, Rusia a fost vizată de noi sancţiuni, după ce a fost acuzată de otrăvirea principalului opozant al ţării, Aleksei Navalnîi, şi prinsă în flagrant, potrivit Washingtonului, cu numeroase atacuri cibernetice.

Apoi, Moscova a desfăşurat zeci de mii de soldaţi ruşi la frontiera ucraineană, acuzând Kievul de intenţii ce ar putea justifica o invazie. În timpul unei discuţii telefonice, preşedintele Biden şi cancelarul federal german Angela Merkel au convenit să-i ceară Moscovei reducerea efectivelor sale militare de la frontiera cu Ucraina, pentru a permite „o detensionare a situaţiei”.

În acest context, propunerea lui Joe Biden pentru un summit în doi într-un oraş neutru este o surpriză diplomatică ce pare să stârnească profunda satisfacţie a Moscovei, în condiţiile în care Washingtonul este cel care a făcut primul pas. Chiar dacă Kremlinul nu a acceptat imediat propunerea, formulată de Biden în timpul unei discuţii telefonice, marţi seara, cu Vladimir Putin, preşedintele rus a discutat în aceeaşi seară cu omologul său finlandez Sauli Niinsto, a cărui ţară a găzduit în 2018 cea mai recentă întrevedere la acest nivel, în 2018, între Putin şi preşedintele american de la acea vreme, republicanul Donald Trump.

În orice caz, diplomaţia rusă a anunţat rapid că aşteaptă ordinele lui Putin. „Ţine de competenţa administraţiei prezidenţiale.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare