Primul film produs la Cluj în 1913 care a făcut înconjurul lumii

Primul film produs la Cluj în 1913 care a făcut înconjurul lumii

„Mânzul șarg”, filmul produs la Cluj de Jenő Janovics în 1913 a fost piatra de temelie pentru sedimentarea în orașul de pe Someș a preferinței pentru cea de-a șaptea artă. 

Janovics a marcat istoria teatrului clujean, a filmului, dar și a „managementului cultural” fiind un vizionar, un lider care indiferent de piedicile pe care le-a întâmpinat (și au fost extrem de numeroase), a reușit să gestioneze în mod eficient fiecare situație de criză.

Pentru filmarea peliculei „Mânzul șarg”, Janovics a apelat la cunoscutul studio francez de film Pathé, lucru care a contribuit mult la succesul internațional al filmului. Scenariul scris de Janovics după piesa lui Ferenc Csepreghy, i-a impresionat pe francezi, care au trimis o echipă de filmare la Cluj, inclusiv pe regizorul Felix Vanyl. În 21 ianuarie 1914, filmul a avut premiera la Budapesta. Cele 137 de cópii ale filmului au fost distribuite pe meridianele lumii, filmul fiind proiectat în America, Europa și chiar în Japonia. Mai multe AICI!

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

Cum vrea GAL Caraș-Timiș să scoată mii de persoane din sărăcie, în Caraș Severin și Timiș?

Cum vrea GAL Caraș-Timiș să scoată mii de persoane din sărăcie, în Caraș Severin și Timiș?

Asociația Grupul de Acțiune Locală GAL Caraș-Timiș, în parteneriat cu Episcopia Caransebeșului, Școala Gimnazială Târnova și Asociația de Prietenie Romano-Franceza „ROMFRA”, a lansat proiectul „Măsuri integrate pe teritoriul GAL Caraș-Timiș”. Astfel, au fost selectate 1.260 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială selectate pentru a beneficia de sprijin în cadrul proiectului. Obiectivul […]

A treia doză de otravă, al patrulea val de minciună

A treia doză de otravă, al patrulea val de minciună

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută! Gata! Cioclii apocaliptici au fost reactivați. Motoarele mașinăriei de manipulare în masă au început din nou să duduie, să […]