Primul film produs la Cluj în 1913 care a făcut înconjurul lumii

Primul film produs la Cluj în 1913 care a făcut înconjurul lumii

„Mânzul șarg”, filmul produs la Cluj de Jenő Janovics în 1913 a fost piatra de temelie pentru sedimentarea în orașul de pe Someș a preferinței pentru cea de-a șaptea artă. 

Janovics a marcat istoria teatrului clujean, a filmului, dar și a „managementului cultural” fiind un vizionar, un lider care indiferent de piedicile pe care le-a întâmpinat (și au fost extrem de numeroase), a reușit să gestioneze în mod eficient fiecare situație de criză.

Pentru filmarea peliculei „Mânzul șarg”, Janovics a apelat la cunoscutul studio francez de film Pathé, lucru care a contribuit mult la succesul internațional al filmului. Scenariul scris de Janovics după piesa lui Ferenc Csepreghy, i-a impresionat pe francezi, care au trimis o echipă de filmare la Cluj, inclusiv pe regizorul Felix Vanyl. În 21 ianuarie 1914, filmul a avut premiera la Budapesta. Cele 137 de cópii ale filmului au fost distribuite pe meridianele lumii, filmul fiind proiectat în America, Europa și chiar în Japonia. Mai multe AICI!

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

A murit un jurnalist școlit la Cluj. Reporter de front în fosta Iugoslavie

A murit un jurnalist școlit la Cluj. Reporter de front în fosta Iugoslavie

La puțin timp după sărbători a fost consemnată moartea unui jurnalist din „prima linie” a presei anilor ’90, devenit ulterior scriitor, diplomat și profesor. S-a stins un jurnalist de forță al anilor ’90: Radu Ciobotea, fost reporter de front în fosta Iugoslavie. Acesta era un adevărat reper de profesionism în gazetăria din Banat, cu contribuții […]

Stelian Ion s-a consultat pe teme de justiție cu 14 ONG-uri, inclusiv Sexul vs Barza

Stelian Ion s-a consultat pe teme de justiție cu 14 ONG-uri, inclusiv Sexul vs Barza

Distribuie dacă ți-a plăcut Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, s-a consultat, astăzi, cu reprezentanții a 14 ONG-uri, majoritatea din mișcarea #Rezist, pe teme ce țin de justiție, relatează Clujjust.ro. ”Ministrul a salutat prezența reprezentanților ONG-urilor și interesul acestora de a coopera în vederea implementării măsurilor care intră în aria de competență a Ministerului Justiției, asumate prin […]