Pandemia Covid 19, un motiv în plus pentru a renunța la fumat

Pandemia Covid 19, un motiv în plus pentru a renunța la fumat

Încă din 2002, în fiecare an, în a treia joi a lunii noiembrie este marcată „Ziua naţională fără tutun”, având drept scop conștientizarea pericolului permanent la care suntem expuși atunci când alegem să fumăm.

Consumul de tutun reprezintă principala cauză de îmbolnăvire și moarte prematură în Europa. Conform statisticilor, în fiecare an, peste 700.000 de oameni se sting din cauza afecțiunilor cauzate de fumat.

Potrivit Eurobarometrului publicat în anul 2017, 26 la sută dintre europenii cu vârsta  între 15 și 25 de  ani și 33 la sută dintre cei cu vârsta între 25 și 39 ani fumează.

În România, conform aceluiași sondaj, realizat de Comisia Europeană, consumul de tutun are o prevalență semnificativă, totalizând peste 5,5 milioane de  fumători, dintre care mai mult de 5 milioane fumează zilnic. Prevalența fumatului este de 28 de procente în rândul celor cu vârsta peste 15 ani, aproape de  media europeană (26%). 38 la sută dintre bărbați, dar și 19 la sută dintre femei intră în această categorie.

„Din păcate, s-a observat o creștere a interesului tinerilor față de produsele care conțin tutun. Astfel, putem spune că au apărut două noi categorii, cea a consumatorilor de tutun care vapează țigara electronică și cea a celor care consumă produsele de tutun încălzit”, spune șef lucr. dr. Monica Marc, medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor  Victor Babeș Timișoara.

Conform Global Youth Tobacco Survey, un alt sondaj realizat în 2017, deși consumul de țigară clasică a scăzut în rândul tinerilor din România, procentul elevilor cu vârsta între 13 și 15 ani care au consumat un produs din tutun, inclusiv produsele din tutun încălzit, a crescut în 2017 faţa de 2013 cu 7,5 procente.

Anul 2020 a adus o nouă provocare,

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

Tu ai mânca? Viermii galbeni de făină, declaraţi oficial un aliment în UE

Tu ai mânca? Viermii galbeni de făină, declaraţi oficial un aliment în UE

De acum, în Uniunea Europeană se pot folosi viermii de făină galbeni uscaţi pe post de aliment. Statele membre ale UE au aprobat utilizarea lor în bucătărie, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiţi sau produse pe bază de aluat. […]