Mini – elicopterul Ingenuity face luni primul zbor de test pe Marte

Mini – elicopterul Ingenuity face luni primul zbor de test pe Marte

​Luni dimineață NASA face primul test de zbor cu micul elicopter Ingenuity care, după mai multe amânări din cauza unei probleme tehnice. este gata să se ridice de la sol. NASA va anunța în câteva ore cum a decurs testul și, dacă totul merge bine, vor mai fi încercate 4-5 zboruri în următoarele zile. Dacă elicopterul care cântărește 1,8 kg va reuși să zboare singur va fi o premieră: un aparat de zbor de acest tip reușește să se ridice de pe suprafața unei alte planete.

Dacă totul va merge conform planului, vom vedea în zilele următoare filmări spectaculoase făcute de camerele roverului cu primul zbor al micului elicopter. Prima oară Ingenuity va trimite date tehnice despre întâiul său zbor, aceste date vor ajunge la rover și va exista și o primă imagine alb-negru făcută de camera de pe Ingenuity. Marți ar trebui să urmeze imagini color.

Imediat după ce Perseverance a amartizat a trebuit să fie ales un loc plat, cu puțini bolovani mari, un loc unde Ingenuity să poată face prima demonstrație în craterul Jezero.

La primul zbor, elicopterul se va ridica la doar 3 m de sol, va sta 30 de secunde, va plana și va face o scurtă întoarcere. Următoarele zboruri vor fi mai lungi, dar mini-elicopterul nu se va ridica la mai mult de 5 metri. Toate experimentele vor fi făcute în decurs de o lună.

Pe 21 martie a fost înlăturat scutul de forma unei cutii de chitară care a protejat roverul în burta lui Perseverance în timpul amartizării și atunci a început lungul proces de separare dintre rover și mini-elicopter. Inițial s-a anunțat că primul zbor va fi la început de aprilie, apoi s-a înaintat data de 8 aprilie, apoi cea de 11 aprilie și apoi 14 aprilie.

 » sursa: hotnews.ro

Articole similare