EnergoBit pregătește proiecte de energie verde de 3.000 MW

EnergoBit pregătește proiecte de energie verde de 3.000 MW

Integratorul clujean de soluții energetice se află în faza de proiectare de capacități de energie regenerabilă de 2.000 MW în sistem fotovoltaic și de 1.000 MW în sistem eolian.

Mihaela Coroiu, marketing strategy director al Energobit, a spus, în cadrul unei conferințe Energynomics, că România ar trebui să se orienteze către proiecte mici și mijlocii în acest domeniu, nu neapărat spre cele mari, pentru a atinge în timp util țintele de reducere a poluării stabilite cu Comisia Europeană.

“Din experiența noastră, un mare proiect energetic necesită o perioadă de pregătire de 2 ani și una de execuție de 3-5 ani, însă țara noastră are un angajament etapizat de îndeplinit în tranziția energetică având ca bornă anul 2025 și de neutralitate climatică până în 2050; or, aceste mari proiecte vor fi greu de pus în funcțiune în următorii patru ani.

E momentul să ne uităm spre stimularea proiectelor mai mici, cu termene de implementare mai reduse, cu bugete mai accesibile, care să livreze rezultate mai devreme, în 2024-2025, așa cum face Primăria Cluj-Napoca. Marea masă a populației poate să contribuie la reducerea emisiilor, la continuitatea alimentării cu energie, la creșterea securității sistemului energetic național (SEN), inclusiv menținerea job-urilor.

Pentru ca sectorul privat să demareze proiecte de decarbonare reale, are nevoie de un climat politic și economic favorabil, de predictibilitate, de un dialog constat cu factorii de decizie, în care să se țină seama de nevoile consumatorilor. Proiectele medii și mici pot asigura indicatorii de la nivelul unui proiect mare, doar că vor veni mai devreme și mai ieftin”.

Clujenii – din consumatori, producători de energie

Oficialul EnergoBit a expus planurile companiei clujene în sectorul energiei verzi. „Suntem în faza de proiectare a 3.000 MW putere instalată în proiectele de energie regenerabilă, majoritatea fotovoltaice (2.000 MW), dar și eoliene (1.000 MW). Perioada următoare va aduce al doilea val de dezvoltare a energiilor regenerabile, iar acceleratorul va fi cu siguranță accesul la finanțările europene nerambursabile.

Noi am derulat proiecte de 20.000 MW în precedentul val, din 2008 încoace, deci avem expertiză locală. Suntem pregătiți nu doar pentru proietele mari, ci pentru tot ceeea ce înseamnă tranziția energetică în România. La noi, inginerii seniori colaborează cu noua generație de ingineri captivați de internet, de IoT, Blockchain, inteligența artificială.

Reducerea emisiilor de gaze este obligatorie, primul pas fiind deja făcut în scăderea pierderilor din instalațiile energetice și maximizarea performanței sistemului,

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

Dan Tănasă: De 9 mai, să ne gândim la frații noștri de peste Prut. AUR militează pentru unirea celor două state românești, România și Republica Moldova, într-o Europă unită și puternică

Dan Tănasă: De 9 mai, să ne gândim la frații noștri de peste Prut. AUR militează pentru unirea celor două state românești, România și Republica Moldova, într-o Europă unită și puternică

Distribuie dacă ți-a plăcut Ziua de 9 mai are o dublă semnificație pentru români. Astăzi sărbătorim Ziua Independenței de Stat a României (9 mai 1877), dar și Ziua Europei – anul acesta se împlinesc 76 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial (9 mai 1945), și 71 de ani de la „nașterea” […]