Cum să îți creezi o masă sănătoasă de Paște? Răspunsul medicilor specialiști!

Cum să îți creezi o masă sănătoasă de Paște? Răspunsul medicilor specialiști!

Moderația trebuie să fie regula de bază pentru orice masă de sărbători – este mesajul medicilor specialiștilor de la rodiabet.ro, care și oferă câteva sfaturi cum să îți creezi o masă sănătoasă!

  1. Umple jumătate de farfurie cu legume cu un conținut scăzut de amidon (de exemplu: broccoli, castraveți, varză, morcovi, roșii, țelină etc.)

    2. Umple un sfert de farfurie cu alimente proteice (de exemplu: pui, curcan, ouă, brânză, ton, somon, tofu etc.)

    3. Umple un sfert de farfurie cu carbohidrați (de exemplu: pâine integrală, orez sălbatic, dovleac, fasole, fructe uscate)

    Ca băutură, alege apă sau ceva cu puține calorii (ceai sau cafea neîndulcite, de exemplu).

 “Moderație înseamnă că poți să consumi orice fel de aliment, dar în cantități care nu îți fac rău. Deci poți să mănânci și pască și miel și cozonac, dar să nu uităm că e primăvară și avem o mulțime de legume proaspete în piață de care putem profita”, îndeamnă dr. Delia Reurean Pintilei, medic primar în diabet, nutriţie și boli metabolice.

 „Primul lucru pe care îl recomand este ca majoritatea cantității de carbohidrați să o împartă în două: pentru masa de dimineață și pentru masa de prânz, pentru a avea energie întreaga zi.  Seara să folosim proteine și mîncaruri bazate pe legume. O altă recomandare  pe care o fac pacienților mei este să înceapă întotdeauna mesele principale cu servirea unei salata de legume, în special varză, pentru că aceasta va aduce fibre, va asigura și un tranzit bun și va diminua cantitatea de mâncare de care avem nevoie.”, explică conf. dr. Anca Pantea Stoian, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

“Drobul, unul din preparatele tradiționale de Paște poate fi realizat cu foarte multe verdețuri iar atunci când avem rețete care conțin ou am putea să adăugăm mai multe albușuri decât gălbenușuri.

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

​VIDEO Un prototip al rachetei SpaceX Starship a aterizat cu succes în Texas

​VIDEO Un prototip al rachetei SpaceX Starship a aterizat cu succes în Texas

​Un prototip al rachetei Starship a SpaceX a reușit să revină cu succes pe Terra și a aterizat la punctul stabilit, fiind primul test care se încheie perfect, după ce patru teste făcute în ultimele patru luni s-au încheiat cu explozii. Starship este naveta cu care, peste câțiva ani, Elon Musk vrea să exploreze Luna […]