COVID-19: Care sunt factorii imuni care determină dacă un vaccin este sigur și eficient

COVID-19: Care sunt factorii imuni care determină dacă un vaccin este sigur și eficient

Mult așteptatul vaccin Oxford, alături de studiul clinic realizat pe eficiența și siguranța acestuia, pune în evidență un fapt de necontestat, și anume că sistemul imunitar al fiecărei persoane răspunde în mod diferit la vaccinuri.

Deși informații cu privire la anumite complicații imunitare în rândul câtorva participanți la studiu au apărut în presă, nu se cunoaște dacă aceste complicații au legătură cu vaccinul anti COVID-19 propriu-zis sau dacă acei subiecți afectați au primit, în schimb, un vaccin cu substanțe placebo, scrie doc.ro.

Ceea ce e cert, în schimb, este faptul că faza 3 a studiilor clinice efectuate pe vaccinurile anti COVID-19 este crucială, mai ales în ceea ce privește efectele asupra miilor de oameni angrenați în studii clinice, peste tot în lume. Faza 3 ne poate spune dacă un vaccin este sigur pentru uz uman, dar și dacă este eficient pe un segment mai larg de populație, adică persoane de vârste diferite și cu diverse afecțiuni de sănătate.

Din acest motiv, este important de știut care sunt factorii imuni ce pot determina eficiența celor aproximativ 180 de vaccinuri COVID-19 aflate în curs de dezvoltare pe plan global.

Răspunsul imunitar diferă de la o persoană la alta

Un vaccin eficient ar trebui să genereze o imunitate de lungă durată împotriva virusului SARS-CoV-2, responsabil pentru boala COVID-19. Acest lucru se poate realiza prin stimularea producției de anticorpi, la nivelul organismului, pentru a neutraliza virusul și pentru a ajuta sistemul imunitar să “memoreze” virusul și să răspundă rapid la pericolul în fața infecției.

Ce se cunoaște, deja, din procesele anterioare pentru formularea altor tipuri de vaccin, este că răspunsul sistemului imunitar diferă de la o persoană la alta. Din această cauză, cercetătorii au toate motivele să creadă că acest principiu se aplică și în cazul unui vaccin anti COVID-19.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare

WTA Roma: Patricia Țig a ratat calificarea pe tabloul principal

WTA Roma: Patricia Țig a ratat calificarea pe tabloul principal

Patricia Țig, locul 64 ATP și favorită 5 în calificări, a ratat calificarea pe tabloul principal la turneul de la Roma (WTA 1000). Țig a fost învinsă în ultimul tur al calificărilor de Christina McHale (SUA/90 WTA), scor 6-3, 2-6, 6-2. Meciul a durat două ore şi 10 minute. Pentru prezenţa în calificări la Roma, […]

Dansul cocoşilor de munte, în Parcul Apuseni: Imagini spectaculoase cu „parada nupţială” a păsărilor (FOTO)

Dansul cocoşilor de munte, în Parcul Apuseni: Imagini spectaculoase cu „parada nupţială” a păsărilor (FOTO)

Imagini spectaculoase şi rare cu cocoşi de munte dansând au fost făcute publice de Administraţia Parcului Natural Apuseni (APNA), una dintre principalele arii protejate care se află şi pe teritoriul Bihorului. Camerele montate de rangeri au suprins ritualul nupţial al păsărilor. Înregistrarea video a fost postată pe pagina de Facebook a parcului. „Cocoşul de munte […]