„Colectiv”, întrecut de alte producţii la Premiile Oscar. Vezi lista câştigătorilor ediției 2021 (VIDEO)

„Colectiv”, întrecut de alte producţii la Premiile Oscar. Vezi lista câştigătorilor ediției 2021 (VIDEO)

Câştigătorii premiilor Oscar 2021 au fost aflaţi în noaptea de duminică spre luni, cea de-a 93-a gală a Academiei Americane de Film fiind difuzată în peste 225 de ţări şi teritorii. România a fost în finala Oscar cu filmul „Colectiv”, nominalizat la două categorii, însă pelicula nu a primit nicio statuetă.

Prima nominalizare a României

În acest an, pentru prima dată în istorie, un lungmetraj românesc a fost nominalizat la Premiile Oscar, fiind vorba despre filmul „Colectiv”, cel care prezintă drama zecilor de persoane, majoritatea tinere, ucise sau rănite într-un incendiu la clubul cu acelaşi nume în 2015, dar şi gafele autorităţilor care au gestionat cazul.

Acesta a fost nominalizat la două categorii, la cel mai bun documentar şi cel mai bun film străin, însă nu a reuşit să câştige nicio statuetă, premiile fiind luate de „My octopus teacher”, la documentar, şi pelicula „Another Round”, produsă în Danemarca, la film străin.  

„Pentru prima oră în istorie, la Gala Oscar s-au derulat secvenţe dintr-un film românesc şi s-a auzit limba română într-un film nominalizat la cele mai importante premii ale cinematografiei. „Colectiv”, singurul documentar din această ediţie a Academy Awards prezent în două categorii, nu a câştigat la nici una dintre ele. Dar rămân cuvintele curajosului doctor ATI Camelia Roiu, rostite pe secvenţele rulate în faţa unei audienţe de zeci de milioane de telespectatori din peste 200 de ţări, ca un avertisment al felului în care cetăţenii abuzaţi de stat devin ei înşişi abuzatori: „Mama mi-a spus că noi nu mai suntem oameni”, a scris jurnalistul Cătălin Tolontan, unul dintre personajele principale din „Colectiv”.

Cei mai buni

La această ediție, ceremonia de decernare a premiilor Oscar a fost transmisă live din mai multe locuri, două în Los Angeles –

 » sursa: ebihoreanul.ro

Articole similare