China falimentează Muntenegru. UE nu vrea să ajute micuțul stat balcanic

China falimentează Muntenegru. UE nu vrea să ajute micuțul stat balcanic

Criza datoriilor cu care se con­fruntă Muntenegru, ţară aspirantă la statutul de membru al UE, scoate din nou la lumină influenţa exercitată de China în Balcanii de Vest.

Guvernul ţării a solicitat recent ajutorul Bruxelles-ului în re­fi­nan­ţa­rea unui credit chinezesc de 1 miliard de euro pentru un proiect de auto­stra­dă nefinalizat, proiect care a aruncat Muntenegru într-o criză a da­toriilor. Creditul echivalează cu un sfert din volumul total de datorii al ţării. Autorităţile de la Bruxelles au respins însă apelul ţării, scrie Politico.

„UE este deja cel mai mare furnizor de asistenţă financiară pen­tru Muntenegru, cel mai mare investitor şi partener comercial al ţării“, a declarat purtătorul de cuvânt pe politică externă al UE Peter Stano.

„Continuăm să-i susţinem, dar nu vom rambursa creditele pe care le contractează de la părţi terţe“.

Decizia UE riscă să deschidă calea băncii chineze de stat Export-Import Bank of China de a controla active deţinute de Muntenegru. Criticii spun că guvernul Muntene­grului a luat o decizie proastă în 2014 când, împotriva sfaturilor UE, a acceptat creditul chinezesc, care aco­peră 85% din costul unui contro­versat proiect de autostradă care nu a fost încă finalizat.

Alte ţări ca Sri Lanka, Pakistan şi Djibouti au acceptat oferte atractive de creditare în cadrul iniţiativei chineze a noului drum al mătăsii, găsin­du-se acum sub presiune financiară pentru rambursarea acestora, riscând să devină astfel vulnerabile în faţa influenţei chinezeşti.

„UE este preocupată de efectele socioeconomic şi financiare ale unora dintre investiţiile Chinei“, a declarat Stano. Muntenegru va trebui să gă­sească propria soluţie în ceea ce pri­veşte plata creditului chinez, cheltuit pe un segment de 44 km din autostra­da de 165 de km, însă UE este dispu­să să ajute la finanţarea construirii restului autostrăzii prin intermediul Planului Economic şi de Investiţii de 9 miliarde de euro pentru Balcanii de Vest,

 » Puteți citi întreg articolul la sursă: 60m.ro

Articole similare

Sărăcia i-a scos în stradă pe columbieni

Sărăcia i-a scos în stradă pe columbieni

Distribuie dacă ți-a plăcut Columbia este în stradă de câteva zile, între protestatari şi forţele de ordine având loc ciocniri puternice. Mişcările de stradă au fost declanşate de impozitele propuse asupra serviciilor esenţiale, asupra alimentelor şi a veniturilor lucrătorilor, pe fondul unei pandemii care golește populaţia de resurse. Protestele au început în 28 aprilie.   Represiunile […]