Ce sunt alergenii: câte tipuri există și ce fel de reacții provoacă?

Ce sunt alergenii: câte tipuri există și ce fel de reacții provoacă?

Te-ai întrebat vreodată ce sunt alergenii? Aceștia nu sunt altceva decât substanțele care pot cauza o reacție alergică. Află în cele ce urmează de câte tipuri sunt alergenii și cum acționează.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a înțelege ce sunt alergenii, trebuie să știm mai întâi ce înseamnă o alergie. Conform definiției, alergiile au loc când sistemul imunitar, adică sistemul natural de apărare al organismului, reacționează într-un mod exagerat la un anumit element din mediul înconjurător. De exemplu, polenul – care, în mod normal, este inofensiv – poate duce la o exagerare de acest gen în corp, iar această hiperactivitate a sistemului imunitar poate duce la rinoree (secreții nazale abundente), la strănut, la blocarea sinusurilor și la mâncărimi oculare și lăcrimare în exces, scrie doc.ro.

Ce tipuri de alergeni există?

Există trei tipuri principale de alergeni:

1. Alergenii inhalați

Aceștia afectează corpul când intră în contact cu plămânii persoanei sau cu mucoasele care căptușesc nările sau gâtul. Polenul este cel mai frecvent alergen care se inhalează, persoana afectată confruntându-se cu strănut, mâncărimi și secreții nazale, ochi înroșiți și lăcrimare excesivă, tuse.

2. Alergenii ingerați

Aceștia sunt prezenți în anumite alimente, cum ar fi arahidele, soia și crustaceele, iar persoana care îi ingerează și este alergică prezintă simptome specifice, cum ar fi mâncărime la nivelul gurii, umflarea feței și a gâtului, înghițire îngreunată, respirație șuierătoare și amețeală

3. Alegenii de contact

Aceștia sunt alergenii care trebuie să intre în contact cu pielea persoanei pentru a produce o reacție alergică. Exemple de reacții care apar dacă o persoană intră în contact cu un alergen, cum ar fi o plantă numită iederă otrăvitoare, sunt iritația și mâncărimile pielii.

E important de reținut că un alergen este de obicei o substanță inofensivă pentru majoritatea persoanelor,

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare