Biden a promis Ucrainei sprijinul neclintit al SUA: Rusia pregătește o invazie

Biden a promis Ucrainei sprijinul neclintit al SUA: Rusia pregătește o invazie

Preşedintele american Joe Biden s-a folosit, vineri, de prima sa discuţie telefonică oficială cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-i oferi sprijinul ”neclintit” al Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea Ucrainei, în contextul tensiunilor legate de prezenţa trupelor ruseşti la graniţa ţării, transmite Reuters.

Washingtonul a fost cel mai puternic aliat al Ucrainei de la anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014, dar legăturile au fost umbrite de implicarea nedorită a Ucrainei în evenimente care au condus la procesul de punere sub acuzare a predecesorului lui Biden, Donald Trump.

Conversaţia a avut loc după ce naţiunile occidentale şi alianţa militară transatlantică NATO şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la mişcările trupelor ruseşti în apropierea regiunii Donbas, unde trupele ucrainene sunt în conflict cu forţele susţinute de Rusia.

”Preşedintele Biden a afirmat sprijinul neclintit al SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în faţa agresiunii continue a Rusiei în Donbas şi Crimeea”, se spune într-un comunicat american.

Convorbireal a durat aproximativ 50 de minute, potrivit şefului de cabinet al lui Zelenski.

”Am discutat în detaliu situaţia din Donbas. Preşedintele Biden m-a asigurat că Ucraina nu va rămâne niciodată singură împotriva agresiunii Rusiei „, a declarat ulterior preşedintele ucrainean.

Rusia a afirmat săptămâna aceasta că o escaladare a situaţiei din Donbas ar putea ”distruge” Ucraina şi a avertizat împotriva oricărei desfăşurări a NATO.

Ucraina, ţările occidentale şi NATO acuză Rusia că a trimis trupe şi armament greu pentru a-şi întări susţinătorii în Donbas, care au preluat controlul asupra unei părţi din estul Ucrainei în 2014.

Rusia afirmă că oferă sprijin politic şi umanitar luptătorilor separatisti doar în ceea ce consideră că este un conflict intern .

”Stăm umăr la umăr când vine vorba de conservarea democraţiilor noastre”,

 » Puteți citi întreg articolul la sursă: 60m.ro

Articole similare

Doi jucători de la CFR Cluj incluși în echipa etapei din Liga 1

Doi jucători de la CFR Cluj incluși în echipa etapei din Liga 1

În urma succesului de la Clinceni, doi fotbaliști ai campioanei au fost incluși în cel mai bun 11 al rundei cu numărul 6 din play-off/play-out. CFR Cluj a reușit să se impună la limită, scor 1-0, în fața ultimei clasate din play-off. Totuși, doi dintre elevii lui Edi Iordănescu se află printre remarcații etapei. Andrei […]

Măsurile de relaxare anunțate pentru această vară, subiect de discuție la Guvern

Măsurile de relaxare anunțate pentru această vară, subiect de discuție la Guvern

Distribuie dacă ți-a plăcut Premierul Cîțu a anunțat că, în cadrul ședinței de astăzi a Comitetului interministerial pentru revenirea la normalitate, se va discuta despre măsurile de relaxare ce vor intra în vigoare de la 1 mai, precum renunţarea la mască pe plajă, despre organizarea de petreceri private cu persoane vaccinate, dar şi despre programul […]