AUR cere renegocierea Green Deal. România nu poate renunța la sectorul carbonifer în 2050

AUR cere renegocierea Green Deal. România nu poate renunța la sectorul carbonifer în 2050

Alianța pentru Unirea Românilor solicită autorităților avizat să renegocieze de urgență Pactul Ecologic (Gren Deal) cu Comisia Europeană. România are nevoie de o tranziție mai lentă la energia verde, așa cum este și cazul Poloniei.

„Actualele ținte de decarbonizare, respectiv reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% în 2030 și net zero în 2050, sunt prea ambițioase pentru România. Avem nevoie de perioade de tranziție mai generoase. Polonia, de pildă, cere 2060.

România nu e pregătită să mărească prea repede ponderea energiei din surse regenerabile, în condițiile în care avem resurse naturale proprii de combustibil fosil care, folosind tehnologii adecvate, pot servi dezvoltării.În această fază România poate ecologiza o serie de exploatări miniere”, se arată într-un comunicat AUR.

Totodată, reprezentanții Alianței susțin retehnologizarea centralelor Turceni, Rovinari, Craiova (Complexul Energetic Oltenia), Mintia și Paroșeni (Complexul Energetic Hunedoara).

„România are nevoie de circa 2500 megawați capacități noi pe gaze naturale. Aceste centrale noi se pot crea cu fonduri europene din Mecanismul de Redresare și Reziliență și Fondurile de Coeziune pe 2021-2027. Apreciem că circa 3-4 miliarde euro se pot aloca în acest scop din banii europeni. Și companii românești precum Hidroelectrica și Romgaz pot face în acest sens investiții care ar fi extrem de rentabile”.

Nu în ultimul rând, potrivit comunicatului de presă, AUR susține începerea exploatării gazelor naturale din Marea Neagră de către societăți românești.

 » Puteți citi întreg articolul la sursă: 60m.ro

Articole similare

A murit un jurnalist școlit la Cluj. Reporter de front în fosta Iugoslavie

A murit un jurnalist școlit la Cluj. Reporter de front în fosta Iugoslavie

La puțin timp după sărbători a fost consemnată moartea unui jurnalist din „prima linie” a presei anilor ’90, devenit ulterior scriitor, diplomat și profesor. S-a stins un jurnalist de forță al anilor ’90: Radu Ciobotea, fost reporter de front în fosta Iugoslavie. Acesta era un adevărat reper de profesionism în gazetăria din Banat, cu contribuții […]

Stelian Ion s-a consultat pe teme de justiție cu 14 ONG-uri, inclusiv Sexul vs Barza

Stelian Ion s-a consultat pe teme de justiție cu 14 ONG-uri, inclusiv Sexul vs Barza

Distribuie dacă ți-a plăcut Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, s-a consultat, astăzi, cu reprezentanții a 14 ONG-uri, majoritatea din mișcarea #Rezist, pe teme ce țin de justiție, relatează Clujjust.ro. ”Ministrul a salutat prezența reprezentanților ONG-urilor și interesul acestora de a coopera în vederea implementării măsurilor care intră în aria de competență a Ministerului Justiției, asumate prin […]