Analiză AFP: Visul american generează câştiguri de miliarde de dolari pentru traficanţii de migranţi

Analiză AFP: Visul american generează câştiguri de miliarde de dolari pentru traficanţii de migranţi

Dincolo de drama umanitară, afluxul neîntrerupt de migranţi care traversează Mexicul pentru a ajunge în SUA scoate la iveală traficul de persoane care generează miliarde de dolari, comentează luni France Presse într-o amplă analiză, citează Agerpres.

Foto: (c) Joebeth Terriquez / EPA

Unii dintre ei ajung pe jos, alţii în camioane sau cu trenul, după ce depăşesc numeroase obstacole de-a lungul traseului lung.

Potrivit ONU, sute de mii de persoane trec ilegal frontiera ce se întinde pe 3.200 km între Mexic şi Statele Unite ale Americii.

Este un „comerţ” profitabil, luând în calcul câştigurile anuale ale celor cunoscuţi drept „coioţi”, care se cifrează la aproximativ 4,2 miliarde de dolari, potrivit datelor ONU colectate în 2018. În 2010, Naţiunile Unite au estimat această activitate la 6,6 miliarde de dolari.

În respectiva regiune, această activitate lucrativă este controlată în totalitate de puternicele organizaţii de trafic de droguri, chiar dacă cel numit ‘enganchador’ („cârligul”, cel care „agaţă” victimele – n.r.), prima verigă din lanţul migraţiei, este adeseori doar un vecin dintr-un sat izolat din America Centrală.

Un hondurian de 35 de ani, Juan Macias, foarte sărac, a trebuit să plătească 7.000 de dolari în luna martie uneia dintre aceste reţele, sumă pe care a putut să o strângă împrumutându-se de la familie şi apropiaţi.

„Totul trece prin organizaţii care contactează ghizi. Iar, apoi, la graniţă apar cartelurile”, explică Juan, găzduit într-un centru din Ciudad Juarez, în Mexic, de când a fost întors înapoi din SUA.

Din grupul său fac parte alţi 30 de migranţi. În cursul călătoriei lor, ei au trecut prin mâinile a opt persoane care le-au dat un cod de identificare. „Ei nu spun decât ‘iată codul. Urmaţi-mă’”, mărturiseşte Juan, îngropat în datorii.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare