Al doilea zbor pe Marte al micuțului elicopter Ingenuity: Mai sus și mai mult

Al doilea zbor pe Marte al micuțului elicopter Ingenuity: Mai sus și mai mult

Micul elicopter al NASA, Ingenuity, a reușit joi un al doilea zbor mai riscant pe Marte, după ce a făcut istorie luni, devenind primul vehicul motorizat care a zburat pe o altă planetă, a spus agenția spațială americană, potrivit AFP.

Acest zbor, care a durat 51,9 secunde față de 39,1 secunde luni, a avut „mai multe provocări noi” comparativ cu primul zbor, „în special o altitudine maximă mai mare, o durată mai mare și mișcări laterale”, a menționat NASA într-un comunicat de presă.

Ingenuity a decolat la 5:33 a.m. (9:33 a.m. GMT) și s-a ridicat la o înălțime de cinci metri, în timp ce se oprise la trei metri înălțime la zborul anterior și aeronava a făcut o mișcare laterală pentru prima dată, îndeplinind două teste ale NASA.

„Sună simplu, dar există atât de multe necunoscute despre cum să pilotezi un elicopter pe Marte. Pentru asta suntem aici, pentru a găsi răspunsuri la aceste întrebări”, a explicat Havard Grip, unul dintre piloții săi la distanță.

Datele primite par să indice că acest al doilea zbor „a fost la înălțimea așteptărilor”, a declarat Bob Balaram, inginer șef al proiectului.

Sunt planificate mai multe zboruri, dar „durata de viață” a lui Ingenuity va fi „determinată de modul în care aterizează” de fiecare dată, a explicat MiMi Aung, șeful proiectului elicopterului, susținând că dorește „să împingă vehiculul la limitele sale”.

Experimentul cu Ingenuity se va opri orice se întâmplă după o lună, pentru a lăsa roverul Perseverance să se deplaseze și să se dedice sarcinii sale principale: căutarea urmelor vieții antice de pe planetă.

Mici aeronave de acest tip ar putea explora peste 10-15 ani suprafața marțiană, cu viteze mai mari,

 » sursa: hotnews.ro

Articole similare

Dansul cocoşilor de munte, în Parcul Apuseni: Imagini spectaculoase cu „parada nupţială” a păsărilor (FOTO)

Dansul cocoşilor de munte, în Parcul Apuseni: Imagini spectaculoase cu „parada nupţială” a păsărilor (FOTO)

Imagini spectaculoase şi rare cu cocoşi de munte dansând au fost făcute publice de Administraţia Parcului Natural Apuseni (APNA), una dintre principalele arii protejate care se află şi pe teritoriul Bihorului. Camerele montate de rangeri au suprins ritualul nupţial al păsărilor. Înregistrarea video a fost postată pe pagina de Facebook a parcului. „Cocoşul de munte […]

CONDAMNAT la ÎNCHISOARE după ce și-a TÂLHĂRIT partenerul de pahar

CONDAMNAT la ÎNCHISOARE după ce și-a TÂLHĂRIT partenerul de pahar

Nicu Iorga, din Constanța, este judecat pentru infracțiunea de tâlhărie după i-a furat unui alt bărbat mai multe bunuri. Cunoscut drept hoț de buzunare, acesta a avansat un pic în breaslă sa, tâlhărind un partener de pahar de o sacoșă ce conținea un portofel cu suma de 500 lei, un telefon mobil, un carton de […]