Ziua decisivă pentru bugetul de stat! Marți se dă votul final

Ziua decisivă pentru bugetul de stat! Marți se dă votul final

Bugetul pentru anul 2021 primeşte marţi votul final, în plenul reunit al Parlamentului.

Cu o întârziere de două luni, bugetul pentru 2021 primeşte astăzi votul final în plenul reunit al Parlamentului. Până acum, a trecut de comisiile din Parlament fără modificări şi a rămas la fel cum a venit din Executiv, lucru care în ultimii ani nu s-a mai întâmplat.

„Ministerul Sănătăţii ar trebui să aibă cel puţin o creştere de 5, 10%, să se apropie de 15 miliarde de lei. Cu asta ar trebui să intrăm. Pentru că şi 2021 va fi un an de pandemie. Este foarte important, de asemenea, ca bugetul Sănătăţii să beneficieze şi de resurse din Fondul European de Redresare şi Rezilienţă. Nu am găsit deocamdată unde sunt incluse aceste resurse, noi ne-am uitat în mai multe locuri, dar nu reuşim să înţelegem unde sunt aceşti bani. Banii ăştia se duc după pacient? Sau se duc după interesele comerciale sau financiare ale prestatorilor de servicii? Asta este întrebarea”, consideră Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, potrivit mediafax.

Criza Covid-19 a adus la suprafaţă o altă urgenţă naţională: educaţia, care trebuie să se adapteze la noua realitate. Pandemia a accentuat necesitatea investiţiilor în tehnologie, resurse, formare, astfel încât fiecare copil să aibă acces la Educaţie. Cu o alocare bugetară de 3% din PIB, educaţia din România rămâne la coada Europei. În Suedia, de exemplu, statul alocă educaţiei 6,5% din PIB.

„Anul trecut erau 270 de milioane bursele elevilor acordate din bugetele locale, deci o sumă extrem de mică. 270 de milioane împărţit la nouă luni înseamnă 30 de milioane. Adică 10 RON pe elev bugetat pe lună. Alocaţia pentru studenţi este 201 lei. Anul acesta bugetul de stat a alocat 535 de milioane pentru plata burselor. Avem o creştere de la 10 la 20”, susţine ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Criza a pus la pământ şi turismul ospitalier, care a pierdut peste 7 miliarde de euro in 2020, după cum arată datele Federaţiei Patronatelor în Turism. Doar HoReCa, de exemplu, a pierdut peste 120 mii de angajaţi anul trecut, iar sprijinul de la Guvern a întârziat să apară.

„Iniţial, noi solicitasem prin acest program de despăgubiri, 20% din diferenţa cifrei de afaceri, care reprezentau aproximativ 500 de milioane de euro – 2,5 miliarde de lei. La ultima corecţie adusă legii 224, practic s-a hotărât să se aloce iniţial 1 miliard.

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

EnergoBit pregătește proiecte de energie verde de 3.000 MW

EnergoBit pregătește proiecte de energie verde de 3.000 MW

Integratorul clujean de soluții energetice se află în faza de proiectare de capacități de energie regenerabilă de 2.000 MW în sistem fotovoltaic și de 1.000 MW în sistem eolian. Mihaela Coroiu, marketing strategy director al Energobit, a spus, în cadrul unei conferințe Energynomics, că România ar trebui să se orienteze către proiecte mici și mijlocii în […]

Jaf la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova: Circa 1 milion de lei, furați pe studii falsificate

Jaf la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova: Circa 1 milion de lei, furați pe studii falsificate

Procurorii fac vineri dimineaţă trei percheziţii în judeţele Giurgiu şi Dolj, într-un dosar penal în care se fac cercetări privind săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, de către o persoană cu funcţie de conducere în cadrul unei companii de interes strategic naţional, conform Parchetului ICCJ, care precizează că este vizată depunerea la dosarul de angajare a unor […]