Virusul Epstein-Barr: o nouă modalitate de a-l ține sub control

Virusul Epstein-Barr: o nouă modalitate de a-l ține sub control

O echipă de cercetători americani a arătat că virusul Epstein-Barr, care provoacă mononucleoză și este asociat cu dezvoltarea mai multor tipuri de cancer, folosește o strategie nouă pentru a supraviețui. Virusul preia controlul mecanismului celular al gazdei pentru a se reproduce și pentru a acorda prioritate producției propriilor proteine în fața celor ale celulei-gazdă. Cercetătorii intenționează să exploateze aceste cunoștințe pentru a dezvolta un nou tip de tratament pentru infecția cauzată de acest virus.

Virusul Epstein-Barr este un herpesvirus uman care se regăsește la 95% din populația lumii. Ca și alte virusuri herpetice, și acesta poate fi transmis de la o persoană la alta. Cu toate acestea, rămâne în general latent – adică rămâne în interiorul celulelor fără a se reproduce în mod activ – pentru toată durata de viață a gazdei și cauzează rareori alte afecțiuni în afară de infecția inițială. În unele cazuri, însă, diverși factori declanșatori, precum stresul sau suprimarea imunității, creează condiții prielnice, în care virusul poate prospera, provocând un tip rar de limfom sau alt cancer.

Spironolactona, efecte pozitive împotriva virusului Epstein-Barr

Cu patru ani în urmă, oamenii de știință implicați în acest studiu au descoperit că spironolactona, un medicament folosit în mod obișnuit pentru a trata insuficiența cardiacă, are o activitate antivirală neașteptată împotriva virusului Epstein-Barr. Aceștia au observat că medicamentul are drept țintă o proteină a virusului, numită SM, esențială pentru replicarea acestuia.

Savanții au fost intrigați în legătură cu modul în care spironolactona, un medicament gândit să funcționeze pe o cale complet diferită, care implică fluxul de sodiu de la nivelul rinichilor, ar putea avea un efect asupra virusului Epstein-Barr sau asupra funcției proteinei SM. Prin acest nou studiu au reușit să înțeleagă mai multe aspecte.

Tot cu câțiva ani în urmă,

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare

Voi ne-ați îngenuncheat părinții! – CRITICII.RO

Voi ne-ați îngenuncheat părinții! – CRITICII.RO

”Căderea domnilor, bucuria nebunilor”, așa poate fi descrisă tragedia neamului românesc după decembrie 1989. Ne-am bucurat când kgb-istul Iliescu și Brucan ne rânjeau în față. Nu pot uita fața lui Brucan când îi înfiera pe golanii din Piața Universității. Am crescut cu chipurile acestor criminali în minte, am înțeles cine sunt și nu am uitat […]