Un maghiar originar din România, ales preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei

Un maghiar originar din România, ales preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei

Un maghiar originar din România, Zsolt András Varga, a fost ales luni, de către Parlamentul de la Budapesta, în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei (Kúria), transmite MTI.

Zsolt András Varga a fost ales preşedinte al Curţii Supreme prin vot secret, cu 135 de voturi pentru şi 26 împotrivă şi urmează să preia funcţia începând cu data de 2 ianuarie 2021.

Potrivit Constituţiei Ungariei, preşedintele Curţii Supreme este ales la propunerea şefului statului, pentru o perioadă de nouă ani, iar pentru alegerea sa au fost necesare două treimi din voturile parlamentarilor. Preşedintele Ungariei, János Áder, l-a propus pe Zsolt András Varga în data de 5 octombrie în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, precizează MTI.

András Zsolt Varga s-a născut la Târgu Mureş. Este licenţiat în Drept, a absolvit în 1995 Universitatea “Eötvös Loránd” din Budapesta, unde şi-a dat şi doctoratul, apoi a susţinut teza de abilitate la Universitatea Catolică “Pázmány Péter” din Budapesta. Începând din 2012 este şi profesor universitar.

El a lucrat în cadrul mai multor parchete din Budapesta, apoi a ajuns la instituţia comisarului pentru drepturile fundamentale  – care îi corespunde celei al Avocatul Poporului din România –  unde a devenit şeful instituţiei. A ocupat de două ori funcţia de procuror general adjunct, apoi a devenit membru al Comisiei de la Veneţia. Din septembrie 2014 este judecător al Curţii Constituţionale din Ungaria. Între 2017 şi 2019 a fost vicepreşedinte al subcomisiei de drept internaţional a Comisiei de la Veneţia, iar mai târziu a devenit vicepreşedinte al subcomisiei Curţii Constituţionale din Ungaria.

  • Semnificații istorice pentru ziua de 21 octombrie

    1496: Se năștea navigatorul spaniol Hernando Desoto (d. 1542) 1520: Navigatorul portughez Fernão Magellan descoperea strâmtoarea care îi poartă şi astăzi numele 1805: Începea bătălia de la Trafalgar,

 » Puteți citi întreg articolul la sursă: 60m.ro

Articole similare

Rusia și-au mutat navele de război în Marea Neagră

Rusia și-au mutat navele de război în Marea Neagră

Două nave de război ale Rusiei au tranzitat sâmbătă strâmtoarea Bosfor către Marea Neagră, iar alte 15 vase mai mici au finalizat transferul către această mare, Moscova consolidându-ţi prezenţa navală în contextul relaţiilor tensionate cu Occidentul şi cu Ucraina, transmite Reuters. Creşterea prezenţei navelor de război în Marea Neagră coincide cu suplimentarea trupelor ruseşti în […]

UK: Ceremonia funerară regală pentru prinţul Philip

UK: Ceremonia funerară regală pentru prinţul Philip

Serviciul funerar pentru prinţul Philip, duce de Edinburgh şi soţ al reginei Elizabeth II, a avut loc sâmbătă, într-un cadru restrâns, în Capela St. George a Castelului Windsor. Cortegiul funerar, în fruntea căruia s-au aflat prinţul Charles şi prinţesa Anne, a pornit de la Castelul Windsor spre Capela St. George pe muzica de fanfară aleasă […]