Sub coordonarea CJT, olandezii vor informatiza agricultura ecologică din Timiș

Sub coordonarea CJT, olandezii vor informatiza agricultura ecologică din Timiș

Dintre cele 500.000 de ha arabile existente în județul Timiș, 56.000 de ha sunt înregistrate în agricultura ecologică. Cea mai mare exploataţie agricolă în sistem eco se întinde pe 1.600 ha, la 40 de km de Timișoara, la Birda.

Aceasta fermă ecologică este unică în judeţul Timiş, nu numai prin faptul că îmbină agricultura cu vânătoarea şi chiar cu pescuitul, ci şi prin modalitatea de exploatare a pământului și de cultivare a plantelor, folosind culturile duble sau intercalate. De asemenea, în județ, mai există 388 producători de produse eco, 34 procesatori, 2 operatori de floră spontană, dar și 6 importatori și 5 exportatori.

Consiliul Județean Timiș va coordona activitățile

În aceste condiții, Timișul poate prinde noi forțe prin abordarea agriculturii ecologice, sustenabile și, pe deasupra, informatizate. Marian Vasile, administratorul județului Timiș, a explicat că, în acest sens, Timișul va beneficia de expertiza olandeză, fapt confirmat de către ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România, E.S. Roelof Sander van Ees, în cadrul unei întâlniri online, ce s-a desfășurat recent, cu președintele Consiliului Județean Timiș (CJT), Alin Nica.

În plus, CJT și-a arătat disponibilitatea de a promova printre fermierii timișeni oportunitatea acestora de a intra în parteneriate directe cu fermierii din Regatul Țărilor de Jos. Ei vor putea beneficia și de finanțare prin Mecanismul de redresare și reziliență al Comisiei Europene. Un alt domeniu de expertiză care se pliază pe potențialul județului ține de amenajarea teritorială și de revitalizarea canalului Bega, unde olandezii vor veni cu soluții de îmbunătățire.

La discuții au participat și Arie Veldhuizen, consilier pe probleme de agricultură, Marius Popa, consul onorific al Regatului Ţărilor de Jos la Timișoara, dar și prof. univ. dr. Doru Petanec, directorul Direcției Agricole Județene Timiș.

”Există un interes pentru agricultura ecologică printre fermierii din Timiș.

 » sursa: ziuadevest.ro

Articole similare

Arafat nu are voie să fie și secretar de stat și președinte al Fundației pentru SMURD

Arafat nu are voie să fie și secretar de stat și președinte al Fundației pentru SMURD

Președinte PMP Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, a înaintat, ieri, atât către Agenția Națională a Funcționarilor Publici, cât și către Ministerul Justiției, sesizări privind încălcări ale legii de către Raed Arafat. Liderul PMP Constanța îl acuză pe Arafat că, potrivit legii, mai exact articolul 24, alineatul 4, din OUG 26/2000, nu are voie sa ocupe și funcția […]

​EHF European League: Minaur Baia Mare, duel cu Nantes în semifinale / Final Four-ul va avea loc în România

​EHF European League: Minaur Baia Mare, duel cu Nantes în semifinale / Final Four-ul va avea loc în România

Echipa feminină de handbal Minaur Baia Mare va întâlni formaţia franceză Nantes Atlantique Handball în semifinalele competiţiei EHF European League, al cărei turneu final va avea loc în zilele de 8 şi 9 mai în Sala Polivalentă ”Lascăr Pană” din Baia Mare, informează Agerpres. În cealaltă semifinală se vor înfrunta Herning-Ikast Handbold (Danemarca) şi Siofok […]