SUA: Vom apăra drepturile omului peste tot în lume

SUA: Vom apăra drepturile omului peste tot în lume

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a promis marţi să apere drepturile omului ”peste tot” în lume, inclusiv în ţările partenere ale SUA, marcând astfel o ruptură de diplomaţia selectivă şi ”silenţioasă” din timpul mandatului fostului lider de la Casa Albă, Donald Trump, transmite AFP.

”Tendinţa pentru drepturile omului continuă să fie în direcţia greşită” în ”toate regiunile lumii”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, la prezentarea raportului anual al Departamentului de Stat privind drepturile omului în lume.

El a insistat în mod special pe ”genocidul comis împotriva uigurilor majoritar musulmani” în regiunea chineză Xinjiang şi pe reprimarea manifestanţilor de către forţele armate în Myanmar. Blinken a evocat şi ”arestările de opozanţi” în Rusia, ”violenţa contra manifestanţilor în Belarus”, ”abuzurile comise asupra locuitorilor în Yemen” şi ”execuţiile, dispariţiile forţate şi actele de tortură comise de regimul sirian”.

Demnitarul american nu a anunţat nicio nouă măsură punitivă, în contextul în care sancţiunile impuse pentru moment Chinei sau Myanmarului, de exemplu, nu au permis obţinerea de rezultate mai bune.

”Vom utiliza toate instrumentele diplomaţiei noastre pentru a apăra drepturile omului şi a-i trage la răspundere pe cei care comit abuzuri”, a avertizat Antony Blinken, care a precizat că SUA încearcă totuşi să desfăşoare acţiuni ”la unison” cu aliaţii săi, aşa cum s-a întâmplat recent împotriva Rusiei, Myanmarului sau Chinei.

Şeful Departamentului de Stat a dat asigurări că administraţia Biden se va opune ”încălcărilor drepturilor omului peste tot unde se produc ele şi indiferent dacă cei responsabili sunt adversari sau parteneri” ai SUA.

”Prea des în ultimii ani, apărătorii drepturilor omului nu au auzit decât tăcere din partea noastră”, a continuat Antony Blinken, într-un atac evident la adresa politicii externe promovate de predecesorul său, Mike Pompeo.

La fel ca în fiecare an,

 » Puteți citi întreg articolul la sursă: 60m.ro

Articole similare

SUA: Militar de culoare, scos din maşină sub ameninţarea armelor şi stropit cu spray paralizant de poliţişti

SUA: Militar de culoare, scos din maşină sub ameninţarea armelor şi stropit cu spray paralizant de poliţişti

Guvernatorul statului american Virginia, Ralph Northam, a ordonat duminică declanşarea unei anchete după difuzarea de imagini în care se putea vedea cum doi poliţişti îşi îndreaptă armele asupra unui militar de culoare şi îl stropesc pe faţă cu spray paralizant, informează luni AFP, citată de Agerpres. Imaginile îl arată pe locotenentul Caron Nazario, afro- şi […]

Argații lui Putin amenință NATO

Argații lui Putin amenință NATO

Trupele americane sunt redistribuite din America de Nord continentală în Europa prin Atlantic, a declarat ministrul rus al apărării Serghei Shoigu. Potrivit oficialului rus, NATO va concentra aproximativ 40.000 de soldați și 15.000 de echipamente militare în apropierea frontierelor rusești, în toate regiunile dintre Marea Neagră și cea Baltică, a declarat marți ministrului rus al […]