Studiu: Ar putea vaccinul BCG să ajute la protecția împotriva SARS-CoV-2?

Studiu: Ar putea vaccinul BCG să ajute la protecția împotriva SARS-CoV-2?

Vaccinul BCG, dezvoltat inițial pentru a oferi protecție împotriva tuberculozei, ar putea avea un rol în favorizarea prevenției împotriva infecției cu SARS-COV-2, spun specialiștii, scrie doc.ro.

Infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19, are un impact sever nu numai asupra sănătății populației din întreaga lume, ci și asupra economiei mondiale. Multe țări sunt blocate, într-un fel sau altul, iar aproximativ o treime din populația lumii trăiește cu anumite forme de restricții în ceea ce privește libera circulație, situație care are consecințe financiare și sociale grave.

Necesitatea urgentă de redresare a acestei situații prezente la nivel global poate fi satisfăcută numai prin generarea unui scut de apărare imunitar pentru a proteja oamenii de infectarea cu SARS-CoV-2. Multe eforturi pentru dezvoltarea unui vaccin sunt în curs de desfășurare, iar un vaccin a fost autorizat deja pentru folosirea de urgență în Marea Britanie.

Un anume fapt iese în evidență în acest context și anume că „imunitatea antrenată” indusă de unele vaccinuri deja disponibile, cum ar fi vaccinul Bacille Calmette-Guérin (BCG), vaccinul oral împotriva poliomielitei (OPV) sau vaccinul împotriva rujeolei, a fost sugerată ca putând fi utilizată ca o posibilă abordare de protecție împotriva COVID-19. Aceste vaccinuri ar putea fi utilizate, spun oamenii de știință, până la distribuirea la nivel mondial a unui vaccin specific anti-COVID-19.

Vaccinul BCG, efect stimulator asupra sistemului imunitar

Vaccinul BCG, dezvoltat inițial pentru tuberculoză și folosit încă din 1921, are un efect amplu, stimulator asupra sistemului imunitar, ceea ce îi conferă o acțiune preventivă eficientă împotriva diferitelor infecții – posibil și împotriva noului coronavirus.

Vaccinul este frecvent administrat copiilor, dar într-un studiu¹ clinic randomizat dublu-orb, o colaborare între Centrul Medical al Universității Radboud din Nijmegen, Olanda și National and Kapodistrian University din Atena a arătat că și persoanele în vârstă beneficiază de efecte pozitive.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare

Utilizarea excesivă a internetului, informațiile false și cyberbullying-ul, principalele riscuri pentru copii

Utilizarea excesivă a internetului, informațiile false și cyberbullying-ul, principalele riscuri pentru copii

Totodată, 32,4% dintre copiii participanți la studiul menționat mai sus afirmă că au avut neînțelegeri cu părinții în ceea ce privește activitatea pe internet și timpul petrecut în mediul online. La rândul lor, părinții beneficiari ai programului Ora de Net consideră că cele mai mari provocări întâmpinate în folosirea internetului în familie sunt legate de […]

Armageddon COVID: Biserica este atacată. Biserica trebuie să lupte!

Armageddon COVID: Biserica este atacată. Biserica trebuie să lupte!

Dracii joacă tontoroiul la lumina zilei. Au ieșit legiune la suprafață și nu se mai feresc. Sub stindardul COVID, lumea se îndrăcește cu o repeziciune uluitoare. Bătălia dintre Copiii Luminii și Copiii Întunericului, despre care vorbea monseniorul Vigano, a ajuns și pe malurile Dâmboviței. La fel ca pe Potomac, odraslele beznei sunt excelent organizate, înarmate […]