Studiu: Ar putea polenul să crească ratele de infecții cu SARS-CoV-2?

Studiu: Ar putea polenul să crească ratele de infecții cu SARS-CoV-2?

În încercarea de a înțelege mai bine valurile recurente ale infecției cu virusul SARS-CoV-2 în întreaga lume, oamenii de știință au remarcat un tipar care ar putea explica acest fenomen. Mai precis, pe măsură ce nivelul de polen a crescut în aer în 31 de țări studiate, numărul de cazuri COVID-19 a crescut, la rândul său, pe teritoriul acestora.

Sursă foto: Shutterstock

Deși există cercetări care sugerează că polenul nu ar influența incidența cazurilor, sezoanele în care polenul este mai prezent în aer coincide cu sezoanele de gripă, precum și de alte infecții respiratorii. Medicii încă nu au o înțelegere deplină asupra fenomenului prin care anumite virusuri circulă și se răspândesc în funcție de sezon. Există, în schimb, numeroase teorii în ceea ce privește temperatura și umiditatea din aer. Așadar, s-a descoperit că virusurile prefer aerul mai rece și mai uscat din lunile de iarnă, care îi ajută să se răspândească mai ușor, scrie doc.ro.

În plus, pe timpul iernii suntem mai puțin expuși la lumina soarelui și petrecem mai mult timp în case, ceea ce, din nou, poate avea un impact, pentru că lumina ultravioletă emanată de soare acționează ca un dezinfectant natural și poate reduce răspândirea virusurilor. De asemenea, prin expunerea la soare sintetizăm vitamina D, care contribuie la sănătatea sistemului imunitar.

Legătura dintre polen și creșterea ratei de infectare

Potrivit unui studiu1 nou, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, polenul ar putea influența creșterea incidenței de cazuri COVID-19. Studiul se bazează pe informații provenite de la 248 de situri de monitorizare a polenului din aer din 31 de țări și analizează mai mulți parametri, printre care și densitatea populațiilor din fiecare țară, temperatura, umiditatea și măsurile de restricție și carantină.

Cercetătorii au descoperit că,

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare

Prestigioasa revistă Scientific American anunță că va renunța la termenul „schimbări climatice”

Prestigioasa revistă Scientific American anunță că va renunța la termenul „schimbări climatice”

Prestigioasa revistă științifică Scientific American a anunțat luni că nu va mai folosi termenul „schimbări climatice” în articolele despre încălzirea globală cauzată de activitățile umane și că va utiliza în schimb „urgență climatică”, relatează Yahoo News. „Jurnalismul ar trebui să reflecte ceea ce spune știința: urgența climatică este aici”, a afirmat Mark Fischetti, editor senior […]