Specialiștii au aflat răspunsul la cel mai mare mister al epidemiei de COVID-19: de ce unii sunt asimptomatici iar alţii se îmbolnăvesc grav sau mor

Specialiștii au aflat răspunsul la cel mai mare mister al epidemiei de COVID-19: de ce unii sunt asimptomatici iar alţii se îmbolnăvesc grav sau mor

Un studiu efectuat asupra a peste 2.200 de pacienţi internaţi la Terapie Intensivă în spitalele din Anglia este pe cale să răspundă la una dintre cele mai mari enigme ale pandemiei de SARS-CoV-2: de ce unii dintre cei infectaţi nu prezintă niciun simptom, în vreme ce alţii fac forma gravă a bolii, ajung pacienţi la ATI şi mor.

Studiul, publicat în revista Nature şi citat de BBC, a fost derulat în peste 200 de unităţi de Terapie Intensivă din Regatul Unit şi a implicat analiza genelor fiecărui pacient în stare gravă. Genomul pacienţilor de la Terapie Intensivă a fost comparat apoi cu ADN recoltat de la persoane sănătoase. Comparaţia a evidenţiat mai multe diferenţe la nivelul genelor.

Gena TYK2 face parte din sistemul responsabil reacţia “furioasă”, inflamatoare, a celulelor imunitare. Dacă această genă funcţionează defectuos, ea poate genera o suprareacţie care expune pacientul la riscul unei inflamaţii vătămătoare a plămânilor.

Există în inventarul medical actual o clasă de substanţe anti-inflamatoare destinate tratării artritei reumatoide şi care vizează temperarea supra-răspunsului inflamator descris mai sus. În această categorie intră şi medicamentul Baricitinib, considerat de autorii studiului genetic drept un candidat plauzibil la un viitor tratament în cazurile grave de infecţie cu COVID-19.

Până atunci, vor trebui efectuate teste clinice pe scară largă, care să îi confirme sau nu eficacitatea.

TYK2 nu este singura genă pusă în evidenţă de studiul publicat de Nature.

DPP9, care joacă, de asemenea, un rol în procesul inflamator, şi OAS, care opreşte procesul de replicare a coronavirusului, sunt alte două gene evidenţiate de comparaţia între materialul genetic recoltat de la pacienţii în stare gravă şi cel prelevat de la persoane sănătoase.

De asemenea, au fost detectate diferenţe la nivelul genei IFNAR2,

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare