Spanioli cu proiecte în Europa, Africa şi Asia fac Centrul Integrat de Transplant Cluj, primul de acest fel din România

Spanioli cu proiecte în Europa, Africa şi Asia fac Centrul Integrat de Transplant Cluj, primul de acest fel din România

Un număr de 44 de proiecte au fost depuse în cadrul Concursului Internațional de Soluții „Centrul Integrat de Transplant Cluj-Napoca”. Câştigătoare a fost declarată o firmă de arhitectură din Spania, în asociere cu o cunoscută casă clujeană. 

Aşadar, concursul de soluții pentru Centrul Integrat de Transplant (CIT) Cluj-Napoca a fost câștigat de PINEARQ S.L.P. în asociere cu DICO și ȚIGĂNAȘ birou de proiectare S.R.L, contractul având o valoare de aproximativ 3,25 milioane de euro. 

Arhitectul Alberto de Pineda Álvarez este autorul principal al proiectului, iar coautori sunt arh. Jenica Craiu, arh. Alexandra Demetriu, arh. Serban Tiganas, arh. Alexandrina Kiss. Colaboratori arhitectură sunt arh. Giovanna Pomo, arh. Bogdan Dragomir, arh. Maria Buiga. De menţionat este faptul că, arhitecţii spanioli sunt familiari cu domeniul medical, realizând proiecte de anvergură în acest domeniu în Barcelona, Bari, Doha, Hamburg, Port-Au-Prince, Viena, Geneva, Panama sau Punta Arenas. 

Juriul concursului a fost format din: arh. Claudiu Salanță – arhitect șef CJ Cluj, dr. Andrei Leșan, dr. Peter Jaksch, arh. Ștefan Bâlici, arh. Oana Gavriliu, arh. Dirk D’herde și arh. Andrei Șerbescu. Membrii supleanți ai juriului sunt dr. Alexandru Coman și arh. Silviu Aldea.

„Proiectul oferă un răspuns foarte profesionist, oferind o rezolvare adecvată amplasamentului dificil. Acesta oferă o imagine onestă a programului de arhitectură și oferă cea mai bună integrare a parcului în relație cu centru de transplant. Peisajul străbate holul trasnparent al clădirii, iar etajele superioare se bucură de priveliști generoase ale orașului ”, a declarat președintele juriului Concursului Internațional de Soluții „Centrul Integrat de Transplant Cluj-Napoca”, Oana Gavriliu.

Aceasta a mai spus că proiectul realizează cea mai eficientă utilizare a spațiului din acest concurs.

„Blocul operator este foarte bine organizat, cu circuite curate și murdare clar separate, și permite flexibilitatea în utilizarea paturilor. Parterul este foarte deschis și accesibil, latura sudică este alocată ambulatoriului, iar cea estică este destinată pentru studenți și cercetare”, a explicat președintele juriului. Ea a mai spus că autorii au decis să amplaseze toată terapia intensivă pe un singur nivel, la etajul unu al clădirii. „Din punct de vedere funcțional și clinic, amplasarea terapiei intensive la acest nivel este cea mai bună opțiune pentru acest departament”.

CIT va face parte din structura Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj și este un proiect al Consiliului Județean (CJ) Cluj.

 „Putem spune, fără teama de a exagera,

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

Europarlamentarii români, atenționați să nu voteze pentru certificatele verzi! Încalcă dreptul la liberă circulație

Europarlamentarii români, atenționați să nu voteze pentru certificatele verzi! Încalcă dreptul la liberă circulație

Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept) a solicitat sâmbătă tuturor europarlamentarilor români să voteze împotriva certificatelor electronice verzi, deoarece „ar încălca drepturile și libertățile garantate de tratatele UE și de convențiile ratificate de România”. Prin adeverința verde, cetățenii UE vor fi înregistrați dacă au primit vaccin, au fost testați de COVID sau au fost infectați […]