Slovacia, prima țară din UE în care pică Guvernul din cauza gestionării pandemiei

Slovacia, prima țară din UE în care pică Guvernul din cauza gestionării pandemiei

Premierul Slovaciei, populistul Igor Matovic, și guvernul său de centru-dreapta au demisionat marți pentru a depăşi o criză politică deschisă prin cumpărarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului, Sputnik V, pe la spatele partenerilor de coaliție.

Slovacia, prima țară din UE în care cade guvernul din cauza gestionării pandemie
Guvernul slovac este primul din Europa care a căzut din cauza gestionării pandemiei, dar măsura va menține actualul tetra-partid la putere și va evita alegerile anticipate. Cu toate acestea, nu toate necunoscutele despre viitorul guvernului condus de partidul populist Oameni obişnuiţi (OLaNo) sunt clarificate, conform elperiodico.com

“Este o soluție pentru criza actuală, dar nu știm ce se va întâmpla când va fi numit noul guvern. Matovic va menține o poziție puternică (în Executiv) și nu știm cum vor sta lucrurile”, a explicat pentru EFE dl.Grigorij Meseznikov, analist la Institutul Politic IVO din Bratislava.

Demisia lui Matovic presupune demisia întregului Executiv, deși nu va exista o remodelare profundă, deoarece singura persoană incomodă pentru toți partenerii a fost primul ministru.

Matovic va prelua, în mod previzibil, portofoliul financiar, care este lăsat de noul premier desemnat, Eduard Heger, ambii aparținând aceleiași formațiuni populiste.

Guvernul slovac plăteşte astfel pentru gestionarea haotică a pandemiei
“Nu am găsit niciun caz de țară în care un prim-ministru să demisioneze și să rămână în guvern”, a explicat Meseznikov această situație fără precedent.

Heger, în vârstă de 44 de ani, este un aliat apropiat al lui Matovic într-un partid care a venit la putere cu promisiunile de a combate corupția și și-a pierdut o mare parte din popularitate după ce a câștigat alegerile legislative din februarie anul trecut cu 25% din voturi.

Guvernul slovac plăteşte astfel pentru gestionarea haotică a pandemiei și, deși țara a ieșit nevătămată din primul val,

 » Puteți citi întreg articolul la sursă: 60m.ro

Articole similare

SUA: Militar de culoare, scos din maşină sub ameninţarea armelor şi stropit cu spray paralizant de poliţişti

SUA: Militar de culoare, scos din maşină sub ameninţarea armelor şi stropit cu spray paralizant de poliţişti

Guvernatorul statului american Virginia, Ralph Northam, a ordonat duminică declanşarea unei anchete după difuzarea de imagini în care se putea vedea cum doi poliţişti îşi îndreaptă armele asupra unui militar de culoare şi îl stropesc pe faţă cu spray paralizant, informează luni AFP, citată de Agerpres. Imaginile îl arată pe locotenentul Caron Nazario, afro- şi […]

Argații lui Putin amenință NATO

Argații lui Putin amenință NATO

Trupele americane sunt redistribuite din America de Nord continentală în Europa prin Atlantic, a declarat ministrul rus al apărării Serghei Shoigu. Potrivit oficialului rus, NATO va concentra aproximativ 40.000 de soldați și 15.000 de echipamente militare în apropierea frontierelor rusești, în toate regiunile dintre Marea Neagră și cea Baltică, a declarat marți ministrului rus al […]