Sarcină – Studiu: excesul de acid folic, asociat cu modificări în dezvoltarea creierului fătului

Sarcină – Studiu: excesul de acid folic, asociat cu modificări în dezvoltarea creierului fătului

Un studiu efectuat pe femele de șoarece gravide a constatat că nivelurile ridicate de acid folic au fost asociate cu modificări semnificative în dezvoltarea creierului urmașilor.

Sursă foto: Shutterstock

Acest studiu, realizat la Universitatea din California, a constatat că o cantitate prea mare de acid folic în timpul sarcinii a afectat dezvoltarea creierului embrionilor. Cercetătorii spun că rezultatele indică faptul că este nevoie de mai multe investigații cu privire la cea mai bună doză de acid folic recomandată pentru femeile însărcinate, citează doc.ro.

Oamenii de știință afirmă că, în ceea ce privește acidul folic, dacă se administrează o cantitate prea mică, aceasta ar putea fi insuficientă. Însă, conform rezultatelor studiului, nici cantitățile mari nu sunt de folos, ba chiar dăunează.

Cercetarea a fost realizată pe femele de șoarece gravide împărțite în trei grupuri, cărora li s-a administrat fie o cantitate normală de acid folic, fie de 10 ori cantitatea recomandată, fie nicio cantitate de acide folic. Nou-născuții care au primit cea mai mare cantitate de acid folic au prezentat modificări semnificative ale creierului.

Paradoxal, modificările creierului cauzate de prea mult acid folic le-au imitat pe cele asociate cu o carență de acid folic. La om, cercetările au arătat că prea puțin acid folic poate provoca o carență de folat la nivel cerebral, problemă asociată adesea cu dezvoltarea autismului.

Acidul folic este extrem de util în cantitățile potrivite

Suplimentarea cu acid folic (forma sintetică a vitaminei B9) este recomandată pe scară largă femeilor aflate la vârstă fertilă. S-a demonstrat că reduce substanțial riscul de defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida, la copii. Cercetările au arătat, de asemenea, că vitaminele prenatale care includ acid folic au un efect protector împotriva dezvoltării autismului și a altor tulburări.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare

Poziția oficială a lui Bayern Munchen despre o eventuală participare la Super Liga

Poziția oficială a lui Bayern Munchen despre o eventuală participare la Super Liga

Campioana en-titre a Germaniei şi a Europei, Bayern Munchen, a anunţat oficial că nu se va alătura proiectului Super Ligii, care a generat o adevărată polemică în fotbalul european, scrie dpa citată de Agerpres. ”Membrii şi fanii noştri resping ideea Super Ligii. FC Bayern Munchen doreşte ca toate cluburile să trăiască momente deosebite într-o competiţie […]

Adevăratul motiv din cauza căruia Mama și Tata sunt primele cuvinte ale bebelușului

Adevăratul motiv din cauza căruia Mama și Tata sunt primele cuvinte ale bebelușului

Atunci când micuțul reușește să rostească „mama”, „tata”, „papa”, „pipi” este pentru că sunt cuvinte formate din sunete similare. Astfel, cercetătorilor de la Univeristatea din Edinburgh, Scoția au descoperit faptul că devine mult mai simplu pentru micuți să-și exerseze abilitățile de comunicare cu astfel de cuvinte repetitive. „Aceasta este prima dovadă a faptului că sugarii […]