Sarcină – Studiu: excesul de acid folic, asociat cu modificări în dezvoltarea creierului fătului
Un studiu efectuat pe femele de șoarece gravide a constatat că nivelurile ridicate de acid folic au fost asociate cu modificări semnificative în dezvoltarea creierului urmașilor.
Sursă foto: Shutterstock
Acest studiu, realizat la Universitatea din California, a constatat că o cantitate prea mare de acid folic în timpul sarcinii a afectat dezvoltarea creierului embrionilor. Cercetătorii spun că rezultatele indică faptul că este nevoie de mai multe investigații cu privire la cea mai bună doză de acid folic recomandată pentru femeile însărcinate, citează doc.ro.
Oamenii de știință afirmă că, în ceea ce privește acidul folic, dacă se administrează o cantitate prea mică, aceasta ar putea fi insuficientă. Însă, conform rezultatelor studiului, nici cantitățile mari nu sunt de folos, ba chiar dăunează.
Cercetarea a fost realizată pe femele de șoarece gravide împărțite în trei grupuri, cărora li s-a administrat fie o cantitate normală de acid folic, fie de 10 ori cantitatea recomandată, fie nicio cantitate de acide folic. Nou-născuții care au primit cea mai mare cantitate de acid folic au prezentat modificări semnificative ale creierului.
Paradoxal, modificările creierului cauzate de prea mult acid folic le-au imitat pe cele asociate cu o carență de acid folic. La om, cercetările au arătat că prea puțin acid folic poate provoca o carență de folat la nivel cerebral, problemă asociată adesea cu dezvoltarea autismului.
Acidul folic este extrem de util în cantitățile potrivite
Suplimentarea cu acid folic (forma sintetică a vitaminei B9) este recomandată pe scară largă femeilor aflate la vârstă fertilă. S-a demonstrat că reduce substanțial riscul de defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida, la copii. Cercetările au arătat, de asemenea, că vitaminele prenatale care includ acid folic au un efect protector împotriva dezvoltării autismului și a altor tulburări.