Să nu ne-ndepărtăm de Eminescu – CRITICII.RO

Să nu ne-ndepărtăm de Eminescu – CRITICII.RO

Acum câteva zile, pe 15 ianuarie am sărbătorit 171 de ani de la nașterea poetului nostru național, Mihai Eminescu , precum și Ziua Culturii Naționale. Motive de sărbătoare, dar și de mândrie națională. Însă, se pare că nu pentru toată lumea , dar lucrul și mai grav este că această zi a fost omisă chiar de cel care reprezintă teoretic interesele tuturor românilor, Președintele României, Klaus Iohannis.

Acesta , în linia muțeniei care îl caracterizează , a preferat să se afișeze pe toate canalele media , vaccinându-se și nefăcând măcar o minima declarație de bun simț în legătură cu importanța ziele de 15 ianuarie. Mai bine s-ar fi vaccinat cu o doză de românism.

Despre originile sale neromânești , știm cu toții. Că nu simte românește, vedem în fiecare zi. Dar pt lipsa unui minim respect și bun simț, nu are scuze. Este , înainte de toate, Președintele României. Nici Regina Maria sau Carol I nu aveau origini românești, dar lucrul acesta nu a fost un obstacol pentru că acești oameni minunați să lupte pentru interesele României, să facă totul pentru a nu se pierde identitatea națională, ajungang chiar să iubească acest popor minunat care la rându-i i-a iubit și el. Lucrul cel mai grav este că noi l-am ales. De două ori.

Și de parcă nu ar fi fost de ajuns, apare și Iulian Bulai (USR), șeful Comisiei de Cultură din Camera Deputaților. Într-o postare pe facebook, acesta declară : „Dacă Eminescu ar fi trăit astăzi, ar fi semnat pentru “Fără penali în funcții publice”, ar fi eliminat pensiile speciale, ar fi desființat inspectoratele școlare, pe care le știa bine, ar fi vrut să construim mai repede autostrada A8, pentru a ajunge mai repede de la Iași la Viena, ar fi reformat radical TVR, SRR și CNA”.

Prostie , folosirea numelui lui Eminescu in promovarea personală, strategie de marketing? Nici nu contează , rezultatul este cel care iese în evidență.

Acesta este modul în care oficialii noștri consideră că trebuie omagiat imensul Mihai Eminescu și , implicit Ziua Culturii Naționale , data fiind aleasă în semn de omagiu fată de poetul național al românilor. În majoritatea țărilor europene, această zi a culturii este o sărbătoare. Astfel, în Spania, Ziua Culturii este marcată la data morții lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Și autoritătile din Republica Moldova au hotărat că ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, „omul deplin al culturii romanesti” în viziunea lui Constantin Noica, să devină Ziua Culturii Naționale.

Noi, cu toții, suntem vinovați de faptul că nu îl prețuim la adevărata lui valoare . Niciun popor european nu are că poet național un geniu atât de complex, de profund, de sensibil. Faptul că nu știm să îl prețuim , l-a determinat pe marele Constantin Noica să afirme: „Romanii au două păcate: primul este că nu-l cunoaștem noi înșine pe Eminescu; al doilea, că nu-l facem cunoscut lumii așa cum se cuvine.

 » sursa: www.CRITICII.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare

​EHF European League: Minaur Baia Mare, duel cu Nantes în semifinale / Final Four-ul va avea loc în România

​EHF European League: Minaur Baia Mare, duel cu Nantes în semifinale / Final Four-ul va avea loc în România

Echipa feminină de handbal Minaur Baia Mare va întâlni formaţia franceză Nantes Atlantique Handball în semifinalele competiţiei EHF European League, al cărei turneu final va avea loc în zilele de 8 şi 9 mai în Sala Polivalentă ”Lascăr Pană” din Baia Mare, informează Agerpres. În cealaltă semifinală se vor înfrunta Herning-Ikast Handbold (Danemarca) şi Siofok […]

Adrian Wiener, propunerea USR la Sănătate, este de acord cu exterminarea celor care se împotrivesc vaccinării obligatorii, ca „periculoși pentru societate”

Adrian Wiener, propunerea USR la Sănătate, este de acord cu exterminarea celor care se împotrivesc vaccinării obligatorii, ca „periculoși pentru societate”

Surse din rândul coaliției de guvernare arată că medicul Adrian Wiener, actual deputat USR-PLUS, ar putea fi nominalizat pentru portofoliul de ministru al Sănătății, au transmis în cursul zilei oficinele G4 și Ziare.com. Întrebat la Antena 3 dacă îi va lua locul lui Voiculescu, Wiener a refuzat să ofere un răspuns clar, spunând că este […]