Roverul Curiosity și-a făcut un selfie spectaculos cu o formațiune stâncoasă de pe Marte

Roverul Curiosity și-a făcut un selfie spectaculos cu o formațiune stâncoasă de pe Marte

Roverul Curiosity, care se află pe Marte de mai bine de 8 ani, a trimis pe Terra o serie de imagini superbe cu o formațiune stâncoasă numită Mont Mercou. Curiosity examinează craterul Gale și se găsește la peste 3.700 km de Perseverance, roverul care a amartizat pe 18 februarie.

Curiosity a trimis zeci de fotografii, iar cea mai spectaculoasă este una în care apare alături de o formațiune stâncoasă numită de geologi afloriment, adică un loc unde rocile din subsol apar la suprafața scoarței planetei, datorită eroziunii sau a descompunerii artificiale.

Numele Mont Mercou a fost ”împrumutat” de la un munte din sud-estul Franței. Formațiunea stâncoasă de pe Marte are 6 metri înălțime, iar roverul care a ajuns pe Planeta Roșie în vara lui 2012 a luat și o mostră de rocă, a 30-a de la începutul misiunii sale.

Roverul a vaporizat mostra și o analizează cu instrumentele din dotare, după ce sondele care orbitează planeta au detectat în zonă existența unui mineral argilos numit nontronit care și-a primit numele de la satul Nontron care se află în Franța lângă Mont Mercou.

Zona de unde roverul a luat mostra este una extrem de importantă din punct de vedere geologic, fiind o zonă de tranziție între roci argiloase și roci cu sulfați. Geologii speră să poată afla încă un răspuns la întrebarea: de ce Marte a devenit acum peste 3 miliarde de ani un loc atât de arid și de rece, după ce la începuturi era un loc ce putea găzdui forme de viață.

Curiosity a trimis și o panoramă 3D cu Mont Mercou.

 » sursa: hotnews.ro

Articole similare

Prestigioasa revistă Scientific American anunță că va renunța la termenul „schimbări climatice”

Prestigioasa revistă Scientific American anunță că va renunța la termenul „schimbări climatice”

Prestigioasa revistă științifică Scientific American a anunțat luni că nu va mai folosi termenul „schimbări climatice” în articolele despre încălzirea globală cauzată de activitățile umane și că va utiliza în schimb „urgență climatică”, relatează Yahoo News. „Jurnalismul ar trebui să reflecte ceea ce spune știința: urgența climatică este aici”, a afirmat Mark Fischetti, editor senior […]