Revoluția lui Joe Biden
Joe Biden: “We won’t just rebuild this nation, we’ll transform it.” Foto: AP / Andrew Harnik / Boston Herald
După o preluare a puterii survenită în condiții rocambolești, ba chiar haotice – tabăra lui Donald Trump văzând în aceasta nici mai mult nici mai puțin decât o lovitură de stat -, Joe Biden este pe punctul de a pregăti o revoluție? se întreabă avocatul newyorkez Anthony Lacoudre în publicația France Soir. ActiveNews a tradus pentru Dvs. editorialul care schițează câteva linii directoare ale conjurației BBB pe plan intern.
Democrați majoritari în fiecare dintre cele două camere legislative
Democrații sunt de acum înainte majoritari în fiecare dintre cele două camere legislative, dar numai cu vreo zece voturi în Camera Reprezentanților și cu un vot în Senat, cel a vicepreședintei Kamala Harris, pentru a-i departaja pe cei 50 de senatori republicani și pe cei 50 de senatori democrați în caz de blocaj. În aceste condiții, nu e deci evident că proiectele cele mai ambițioase sau „progresiste” ale stângii americane pot fi adoptate de Congres în caz de defecțiune (trădare) a anumitor reprezentanți (deputați) sau senatori democrați centriști intimidați la o adică de amploarea și efectele distructive a acestor reforme asupra economiei.
Un program ambițios de reformare a instituțiilor
Există, totuși, un domeniu în care cele două camere pot fi de acord: cel al reformării instituțiilor. Joe Biden și partidul său au promis într-adevăr să „modernizeze” Republica americană, garantându-i în realitate partidului democrat rămânerea veșnică la putere.
Reducerea vârstei minime pentru votare
În primul rând, s-a propus să fie scăzută la doar 16 ani vârsta minimă legală pentru exercitarea dreptului de vot. Această măsură le-ar permite democraților să-și însușească votul a milioane de adolescenți imaturi, neinformați – pentru a nu zice manipulați de corpul didactic și rețelele de socializare, susceptibili să îmbrățișeze tezele socialiste cele mai nebunești.
Acordarea cetățeniei americane imigranților clandestini
S-a prevăzut de asemenea acordarea cetățeniei, și implicit a dreptului de vot (precum și a accesului gratuit la asistență sanitară), unor milioane de imigranți clandestini, în cadrul unui amplu program de amnistie. Acești noi alegători vor fi cel mai probabil recunoscători față de candidații democrați la următoarele alegeri.
Votul prin corespondență, extins la toate statele Uniunii
Pe de altă parte, se anticipează că votul prin corespondență universal va fi făcut obligatoriu de Congres la nivelul celor 50 de state ale Uniunii, dacă se poate și lipsit de orice mecanism de control al fraudării. Rețeta și-a dovedit eficacitatea în state precum Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin în timpul alegerilor din 3 noiembrie 2020. Obiectivul este, deci, de a extinde sistemul și în celelalte state ale Uniunii, refractare la acest fel de scrutin, atât de pretabil la nereguli. Un proiect de lege în acest sens a fost deja depus de către democrați la Camera Reprezentanților.