Primul parc experimental de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative, dezvoltat la Cluj

Primul parc experimental de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative, dezvoltat la Cluj

O investiţie de peste 13 milioane de lei, din care aproape 6,85 milioane de lei provin din fonduri structurale, este dezvoltată în Cluj şi vizează dezvoltarea primului parc experimental de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca, în parteneriat cu compania Cluj Innovation Park, derulează, în prezent, o procedură de licitaţie publică pentru construcţia acestui prim parc ştiinţific experimental mixt din zona de Nord-Vest a României – Clusterul Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot în Energii Alternative – CITAT-E, iniţiativă finanţat din fonduri de coeziune UE.

„Această idee a pornit de la nevoia identificată pentru necesitatea unui loc de testare în condiţii reale a producţiei de energie verde, în cazul nostru, în condiţiile de climă şi relief din Cluj-Napoca, un loc unde producătorii, atât de echipamente, cât şi de sisteme de management energetic pot să le testeze înainte de lansarea pe piaţă. Valoarea totală a finanţării este de 13.097.616 lei, din care 6.849.326 provin din fonduri structurale, iar 4.652.290 reprezintă co-finanţarea asigurată de către partenerul Cluj Innovation Park.

Diferenţa de sumă sunt cheltuieli neeligibile, dar necesare asigurate de către solicitantul de proiect. Proiectul are data de finalizare 31 August 2021. Ne dorim ca acest parc, pe lângă a fi un parc de cercetare, să fie un model de succes, un fel de „showroom” pentru producţia de energie verde, care să crească încrederea investitorilor în acest tip de energie şi care să poată fi replicat în mai multe zone ale ţării, în special în zonele cu deficit energetic”, a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Bot, director de proiect şi preşedinte al Cluster TREC.

Parcul fotovoltaic şi eolian, cu o capacitate totală instalată de minim 1.000 kW, va fi amplasat în cadrul Cluj Innovation Park, în zona Dealul Lomb din Cluj, şi va avea rolul de a testa în condiţii reale eficienţa energetică a panourilor fotovoltaice şi instalaţiilor eoliene moderne şi de a încuraja consumul descentralizat de energie produsă din surse regenerabile.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, construcţia va începe în 2021, iar energia verde produsă va fi consumată experimental de parcul ştiinţific şi tehnologic Cluj Innovation Park. Ulterior, rezultatele obţinute vor fi folosite pentru a configura un comportament de consum specific zonei, cu posibilitate de replicare la nivel naţional.

„Din păcate, în România există multe zone fără curent electric, sate care nu au infrastructura necesară pentru a fi alimentate cu energie.

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

Ministrul Educației către profesori: Vreți să nu mai predați online, vaccinați-vă!

Ministrul Educației către profesori: Vreți să nu mai predați online, vaccinați-vă!

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință desfășurată saptamâna trecută la Ploiești, a afirmat că ar exista o presiune din ce in ce mai mare din partea părinților pentru ca reluarea școlii cu prezență fizică să fie doar cu cadrele didactice vaccinate, celelalte care au refuzat sau nu au apucat încă sa-și facă vaccinul urmând sa […]

115 cazuri noi și 8 decese la Cluj în ultimele 24 de ore

115 cazuri noi și 8 decese la Cluj în ultimele 24 de ore

În spitalele din județ sunt internate 746 de persoane infectate cu COVID-19, dintre care 94 la ATI.  Situația epidemiologică în județul Cluj se prezintă astfel: Rata incidenței pe județul Cluj : 5,16;  În ultimele 24 de ore, 115 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj;  Total număr de teste 746 din care 206 diagnostic […]