Pilulele contraceptive orale protejează împotriva cancerului ovarian?

Pilulele contraceptive orale protejează împotriva cancerului ovarian?

De-a lungul timpului au fost efectuate mai multe studii care au încercat să coreleze utilizarea pilulelor contraceptive orale sau anticoncepționalelor cu riscul de a dezvolta cancer mamar, iar descoperirile acestor cercetări au fost într-o oarecare măsură contradictorii.

Sursă foto: Shutterstock

În schimb, utilizarea anticoncepționalelor a fost asociată cu un risc mai scăzut de cancer ovarian și endometrial, rezultate care sunt consistente în majoritatea studiilor efectuate. Cu toate acestea, efectele pe termen lung nu sunt foarte bine studiate și sunt necesare studii mai detaliate ale riscului de a dezvolta cancer ovarian și endometrial atât în timpul, cât și după utilizarea pilulelor contraceptive orale, citează doc.ro.

Un studiu comprehensiv întreprins de cercetătorii de la Universitatea Uppsala, care a implicat peste 250.000 de femei, arată că utilizarea pastilelor contraceptive orale protejează împotriva cancerului ovarian și endometrial, iar efectul protector rămâne valabil și câteva decenii după întreruperea utilizării anticoncepționalelor. Această cercetare publicată în luna decembrie 2020 reprezintă unul dintre cele mai cuprinzătoare studii realizate până în momentul de față, care investighează asocierile pe termen scurt și lung, între utilizarea pastilelor contraceptive orale și cancerul de sân, ovarian și endometrial. În timp ce unele dintre rezultatele studiul susțin descoperirile anterioare, există și informații noi în ceea ce privește datele care au fost raportate anterior.

Mai concret, studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea Uppsala s-a desfășurat pe o perioadă mult mai mare în comparație cu majoritatea studiilor anterioare, indicând în mod clar că utilizarea pastilelor contraceptive orale are un efect protector împotriva cancerului ovarian și endometrial, până la 30-35 de ani de la întreruperea tratamentului. Așadar, femeile care au utilizat pastile contraceptive orale au avut riscuri mai mici de a dezvolta cancer ovarian și endometrial. În plus, cu cât durata de administratare a anticoncepționalelor a fost mai mare,

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare

​EHF European League: Minaur Baia Mare, duel cu Nantes în semifinale / Final Four-ul va avea loc în România

​EHF European League: Minaur Baia Mare, duel cu Nantes în semifinale / Final Four-ul va avea loc în România

Echipa feminină de handbal Minaur Baia Mare va întâlni formaţia franceză Nantes Atlantique Handball în semifinalele competiţiei EHF European League, al cărei turneu final va avea loc în zilele de 8 şi 9 mai în Sala Polivalentă ”Lascăr Pană” din Baia Mare, informează Agerpres. În cealaltă semifinală se vor înfrunta Herning-Ikast Handbold (Danemarca) şi Siofok […]

Adrian Wiener, propunerea USR la Sănătate, este de acord cu exterminarea celor care se împotrivesc vaccinării obligatorii, ca „periculoși pentru societate”

Adrian Wiener, propunerea USR la Sănătate, este de acord cu exterminarea celor care se împotrivesc vaccinării obligatorii, ca „periculoși pentru societate”

Surse din rândul coaliției de guvernare arată că medicul Adrian Wiener, actual deputat USR-PLUS, ar putea fi nominalizat pentru portofoliul de ministru al Sănătății, au transmis în cursul zilei oficinele G4 și Ziare.com. Întrebat la Antena 3 dacă îi va lua locul lui Voiculescu, Wiener a refuzat să ofere un răspuns clar, spunând că este […]