Persoanele vaccinate anti-COVID-19 mai trebuie să poarte mască de protecție?

Persoanele vaccinate anti-COVID-19 mai trebuie să poarte mască de protecție?

Noile vaccinuri împotriva COVID-19, de la Pfizer, respectiv Moderna, au răspuns în mod favorabil necesității unei măsuri de rezolvare a situației pandemice în care ne aflăm de peste un an de zile. Cu toate acestea, există încă multe aspecte rămase neclare, cum ar fi în ce măsură vor putea vaccinurile opri transmiterea noului coronavirus.

Sursă foto: Shutterstock

Motivul pentru care încă avem aceste necunoscute este că, atât Pfizer, cât și Moderna, au demarat teste clinice numai pentru identificarea gradului de infectare după vaccin. Prin urmare, rămâne posibilitatea ca anumite persoane vaccinate să se infecteze, dar să nu manifeste simptome și, astfel, să transmită în necunoștință de cauză virusul. Riscul crește exponențial dacă persoanele vaccinate nu continuă să poarte mască, după imunizare, scrie doc.ro.

Așadar, dacă există riscul ca o parte din cei vaccinați să răspândească, în continuare, virusul, atunci populația nevaccinată este, în continuare, în pericol de infectare. Potrivit specialiștilor, multe persoane au impresia că, odată vaccinate, nu vor mai trebui să poarte mască, iar vestea că, de fapt, masca trebuie în continuare purtată, va fi primită foarte diferit, de la o persoană la alta. Impactul acestei vești nu ține neapărat de disconfortul purtării de mască, ci de realizarea faptului că mai există un minim risc de contagiere, chiar și după vaccin.

Cât de mare este riscul de contagiere după vaccinare

În majoritatea infecțiilor respiratorii, inclusiv COVID-19, nasul este principala cale de acces a virusului. Nasul este, de asemenea, un mediu propice pentru multiplicarea rapidă a virusului, stimulând sistemul imunitar să producă anticorpi specifici mucoasei nazale. Dacă o persoană este expusă la virus de două ori, acei anticorpi specifici, precum și celulele imune care au memorat virusul, îl vor anihila în mod rapid, chiar la nivelul nasului, până să se poată răspândi în corp.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare

Utilizarea excesivă a internetului, informațiile false și cyberbullying-ul, principalele riscuri pentru copii

Utilizarea excesivă a internetului, informațiile false și cyberbullying-ul, principalele riscuri pentru copii

Totodată, 32,4% dintre copiii participanți la studiul menționat mai sus afirmă că au avut neînțelegeri cu părinții în ceea ce privește activitatea pe internet și timpul petrecut în mediul online. La rândul lor, părinții beneficiari ai programului Ora de Net consideră că cele mai mari provocări întâmpinate în folosirea internetului în familie sunt legate de […]

Armageddon COVID: Biserica este atacată. Biserica trebuie să lupte!

Armageddon COVID: Biserica este atacată. Biserica trebuie să lupte!

Dracii joacă tontoroiul la lumina zilei. Au ieșit legiune la suprafață și nu se mai feresc. Sub stindardul COVID, lumea se îndrăcește cu o repeziciune uluitoare. Bătălia dintre Copiii Luminii și Copiii Întunericului, despre care vorbea monseniorul Vigano, a ajuns și pe malurile Dâmboviței. La fel ca pe Potomac, odraslele beznei sunt excelent organizate, înarmate […]