Pericolele monoxidului de carbon asupra sănătății

Pericolele monoxidului de carbon asupra sănătății

Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, insipid și foarte periculos, care se formează în urma arderilor incomplete ale combustibililor fosili. Acesta este mai ușor decât aerul și se poate elibera în mod natural, cum ar fi în urma incendiilor forestiere sau a erupțiilor vulcanice, sau poate fi o consecință a acțiunii umane. Printre acestea se numără emisiile din vehiculele de transport, cuptoare, șeminee și sobe.

Sursă foto: Shutterstock

Cum ne afectează sănătatea monoxidul de carbon?

Monoxidul de carbon poate fi foarte periculos pentru sănătate, afectând metabolismul celulelor și cauzând reacții ce duc la privarea celulelor de oxigen. Toate acestea efecte provin din capacitatea monoxidului de carbon de a adera la hem, un compus de fier ce se regăsește în hemoglobină, care transport oxigenul către țesuturile din corp. Acest proces este cu atât mai îngrijorător cu cât capacitatea de aderență a monoxidului de carbon la hemoglobină este de 200 de ori mai mare față de cea a oxigenului, scrie doc.ro.

Atunci când monoxiful de carbon aderă la hem, se formează carboxihemoglobina (COHb), care duce la scăderea capacității sângelui de transportare a oxigenului în organism. De asemenea, carboxihemoglobina intervine în procesul de eliberare a oxigenului atașat hemoglobinei, așa încât acesta nu mai poate pătrunde corespunzător în țesuturi.

O altă modalitate prin care monoxidul de carbon afectează funcțiile corpului este prin diminuarea depozitării de oxigen în celulele mușchilor. Toate părțile și organele corpului suferă în urma acestui proces toxic, dar cele mai vulnerabile țesuturi la sufocarea cu monoxid de carbon sunt cele care au nevoie cel mai mult de oxigen, adică plămânii, creierul și inima.

Sistemul nervos aflat în dezvoltare este în mod special afectat de acțiunea nocivă a monoxidului de carbon. La fel, persoanele cu probleme respiratorii sau cardiovasculare pot fi extrem de afectate de expunerea la monoxid de carbon.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare

Imagini spectaculoase cu Marele Zid Chinezesc după ninsoare

Imagini spectaculoase cu Marele Zid Chinezesc după ninsoare

Marele Zid Chinezesc, cea mai mare construcție de pe Pământ și unul dintre cele mai aglomerate obiective turistice până la pandemie, este acum pustiu, scrie digi24.ro Imaginile surprinse săptămâna aceasta pe secțiunea Mutianyu a zidului, care a fost restaurată în totalitate, lucrările fiind finalizate recent, ar putea fi dezolante dacă zidul în sine nu ar […]

Liviu Iulian Simion: construcțiile reprezintă o ramură de bază, a doua sau a treia din PIB

Liviu Iulian Simion: construcțiile reprezintă o ramură de bază, a doua sau a treia din PIB

Liviu Iulian Simion, președintele Patronatului Societăților din Construcții, a susținut în cadrul unei intervenții video că sectorul construcțiilor este unul din cele mai importante din România, pe locul 2 sau 3, în aceeași zonă cu cel al producției IT și al construcției de automobile. „Sectorul construcțiilor are un aport foarte important în PIB-ul României și […]