Patriotismul , mai actual ca oricând – CRITICII.RO

Patriotismul , mai actual ca oricând – CRITICII.RO

Ce înseamnă în ziua de astăzi să fii patriot?

Nu doresc să fac aici etimologia cuvântului patriotism și anume latinescul patria care înseamnă tăram părintesc, tăram al taților, originea greacă denumind inițial linia de filiație paternă, ci să înțelegem ce înseamnă exact să fii patriot și cum a evoluat înțelesul acestui termen până în ziua de astăzi, ce înseamnă cu adevărat în prezent această noțiune.

În sens general, se referă la iubirea pentru o tară și pentru locuitorii ei sau la promovarea unui neam printre celelalte. Nu trebuie sub nicio formă confundat cu xenofobia care reprezintă preferința exclusivă pentru un singur neam, insotită de marginalizarea minoritătilor și de ostilitate fată de străinătate. De asemenea, nu trebuie confundat cu naționalismul, deși, de cele mai multe ori acești doi termeni sunt folosiți cu același sens.Care este , totuși, diferență? Patriotismul este dragostea de țara strict legată de ideea de apartanenta la o națiune. Nu îți iubești țara pentru că aceasta este cea mai bună, o iubești pentru că îi aparții, că ești parte integrantă din ea. Nu te deranjează că și alții își iubesc propria țara, chiar din contra , le înțelegi sentimentele.

Ideea este simplă : ori ești patiot, ori nu ești, cale de mijloc nu există.

De-a lungul istoriei, patriotismul a manifestat forme diferite. În ultimii 100 de ani am trecut prin monarhie, comunism și acum democrație. Sistemul s-a schimbat , s-a schimbat și modul de a înțelege patriotismul. Că exemplu, în timpul monarhiei, când România a fost implicata în al doilea război mondial, patriotismul însemna chiar propria jertfă. Sper doar că acest sacrificiu să nu fi fost în zadar , iar generația actuală să îl prețuiască cu adevărat . Ne putem manifesta astăzi liber tocmai datorită sacrificiului generațiilor anterioare. În timpul comunismului, adevărații patrioți nu puțeau fi recunoscuți cu adevărat pentru că toți își declarau dragostea de țara , forțați sau mai puțin forțați de sistem. După Revoluția din 1989, noțiunea a fost preluată în mod abuziv de anumite partide care doreau să fie votate de cât mai multe persoane. În realitate, acestea nu aveau nimic comun cu patriotismul. Abia în prezent , AUR se dovedește a fi cu adevărat un partid care respectă ideea de patriotism. Încercări au mai fost și din partea PRM-ului, însă acolo o mână de oameni cu interese meschine și departe de a-și iubi țara , au reușit să distrugă o mișcare care avea șanse să crească exponențial.Există și așa-zisul patriotism transnațional care se manifestă prin petrecerea vacanțelor în România, prin implicarea financiară sau sub altă formă în localitățile de origine, în dezvoltarea anumitor proiecte în proiecte în localitățile respective.Oare cum se poate dezvolta patriotismul în cazul copiilor celor plecați din țară. Se nasc în țări străine și chiar dacă să zicem că ar cunoaște limba română , se pot oare ei identifica cu valorile noastre naționale? O întrebare complexă, dureroasă.

Până la urmă ce înseamnă în ziua de astăzi să fii patriot ?

 » sursa: www.CRITICII.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare

SUA: Militar de culoare, scos din maşină sub ameninţarea armelor şi stropit cu spray paralizant de poliţişti

SUA: Militar de culoare, scos din maşină sub ameninţarea armelor şi stropit cu spray paralizant de poliţişti

Guvernatorul statului american Virginia, Ralph Northam, a ordonat duminică declanşarea unei anchete după difuzarea de imagini în care se putea vedea cum doi poliţişti îşi îndreaptă armele asupra unui militar de culoare şi îl stropesc pe faţă cu spray paralizant, informează luni AFP, citată de Agerpres. Imaginile îl arată pe locotenentul Caron Nazario, afro- şi […]

AȘA ÎNCEPE: În plin cataclism, locuitorii nevaccinați ai insulei St. Vincent nu au fost evacuați în urma erupției vulcanului La Soufriere pentru că nu erau „imunizați”

AȘA ÎNCEPE: În plin cataclism, locuitorii nevaccinați ai insulei St. Vincent nu au fost evacuați în urma erupției vulcanului La Soufriere pentru că nu erau „imunizați”

După ce statul insular St. Vincent și Grenadine a suferit mai multe erupții puternice ale vulcanului central, care au făcut teritoriul de nelocuit, cetățenilor li se condiționează evacuarea de vaccinarea Covid. Dată fiind urgența situației, e greu de înțeles de ce nu se optează pentru o testare rapidă, însă politicienii susțin că vecinii care s-au […]