Patriarhia Română cere oficial guvernului să permită pelerinajul la peștera Sf. Andrei: Se poate organiza, printr-o îngăduință a autorităților, pelerinajul, având în vedere caracterul excepțional al acestei sărbători pentru poporul român

Patriarhia Română cere oficial guvernului să permită pelerinajul la peștera Sf. Andrei: Se poate organiza, printr-o îngăduință a autorităților, pelerinajul, având în vedere caracterul excepțional al acestei sărbători pentru poporul român

După scandalul de miercuri de la Constanța și după ce IPS Teodosie a trimis o scrisoare extrem de dură guvernului Orban, și mai ales în contextul în care Judecătoria Constanța a respins cererea Arhiepiscopiei de a se permite pelerinajul la Peștera Sfântului Apostol Andrei, Patriarhia Română a  reacționat.  

Patriarhia Română a remis un comunicat în care cere oficial guvernului ca accesul pelerinilor să fie permis, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție necesare. Salutăm gestul Patriarhiei, care reflectă solidaritate și deplină unitate sinodală.  O reacție care vine și după ce editorialistul Răzvan Ionescu a comentat în articolul din  ActiveNews  „locvacitatea ortodoxă sinodului tăcut la vreme pandemică”.

Ne alăturăm strădaniilor Bisericii și înalților prelați de a se respecta drepturile credincioșilor în această țară, așa cum ni le-am recâștigat în Decembrie 1989.

Patriarhia Română solicită ca la tradiționalul pelerinaj de Sfântul Andrei să aibă acces toți credincioșii țării, cu respectarea normelor în vigoare.

”Patriarhia Română este preocupată atât de protejarea sănătății credincioșilor, cât și de manifestarea libertății lor de credință. În acest sens, este necesar un dialog permanent între autoritățile de stat și locale competente și autoritățile religioase, mai ales în situația unor zone carantinate sau având o rată ridicată de infectare cu noul coronavirus, dialog la care a îndemnat și Președintele României în luna octombrie din acest an.

În cazul concret al pelerinajului la Peștera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, județul Constanța, comună care are un număr mic de locuitori (1992), se poate organiza, printr-o îngăduință a autorităților, pelerinajul, având în vedere caracterul excepțional al acestei sărbători pentru poporul român.

Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este singurul sfânt din Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a cărui pomenire este declarată sărbătoare națională bisericească de către Sfântul Sinod, prin hotărârea nr. 4972 adoptată în ședința din data de 14-15 noiembrie 2001.

De asemenea, începând cu anul 2012, în Codul muncii, ziua de 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este inclusă între sărbătorile legale în care nu se lucrează.

Ținând cont de recunoașterea de către Statul Român a rolului excepțional avut de către Sfântul Apostol Andrei în viața poporului român, este necesar ca autoritățile de stat competente să permită în mod excepțional credincioșilor din țară să vină în pelerinaj la Peștera Sfântului Apostol Andrei, situată în comuna Ion Corvin, județul Constanța, cu respectarea distanței fizice, purtarea măștii și dezinfectarea obiectelor atinse, așa cum prevăd „regulile de protecție sanitară privind activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective” (HG nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă).”, arată Patriarhia în comunicatul publicat de Basilica.

După ce miercuri, la Constanța, zeci de credincioși au fost scoși de poliție din Biserica Sfânta Ecaterina,  ÎPS Teodosie, a reacționat într-o scrisoare extrem de dură, în care, printre altele, afirma: „Nu vom îngădui acum, ca dreptul de a-l cinsti așa cum se cuvine, pe Sf. Apostol Andrei, cel Întâi chemat,  » Citește întreg articolul pe www.activenews.ro

Articole similare

Se deschid 171 de centre noi de vaccinare. Ținta, 100.000 de VACCINAȚI pe zi

Se deschid 171 de centre noi de vaccinare. Ținta, 100.000 de VACCINAȚI pe zi

DISTRIBUIE În ceea ce privește campania de vaccinare, premierul Florin Cîțu a spus că săptămâna viitoare se mai deschid 171 de centre noi pentru vaccinare. „După 15 (aprilie – n.r.) vom avea capacitatea să vaccinăm 100.000 de persoane pe zi. Este foarte important ca toată lumea să înțeleagă că este singura soluție de a depăși […]