Panourile solare: o mare vrăjeală inutilă

Panourile solare: o mare vrăjeală inutilă

Ai o casă undeva la munte, restrasă, și te gândești că cea mai bună soluție o reprezintă montarea de panouri solare fotovoltaice?

Nici că nu se putea un gând mai prost. Am trecut prin această experiență și redau puțin din ea.

În primul rând o casă normală fără un sistem de 10kWh este inutil, acesta reușidin să producă curent electric undeva la 5kWh. Asta dacă doriți să aveți toate cele funcționale prin casă, inclusiv o mașină de spălat care în multe moment consumă și peste 2kWh, cum ar fi spre exemplu secundele când pornește și încălzirea și motorul.

Dacă vă imaginați că dați vreo 5 000 de euro și ați pus un sistem de 3kWh și ați rezolvat problema vă înșelați amarnic… Nu veți folosi decât televizorul care oricum consumă cât un bec.

Trecem peste acest lucru, să vedem ce se întâmplă în exploatare.

După cum știți panourile solare au nevoie de soare ca să funcționeze bine și aici vorbim de lumină directă și de preferat într-un unghi cât mai apropiat de 90 de grade, astfel încât performanța să nu scadă proporțional cu unghiul de cădere a razelor pe panou.

Ca să fim mai clari: dimineața aveți lumină din plină, dar panourile vor avea performanță scăzută deoarece unghiul de cădere este unul scăzut, aproape de zero.

Ca să te țină cel puțin o noapte complet ar trebui să ai cel puțin vreo 4 baterii de 200A, legate după puterea invertorului în serie sau în paralele. Dacă nu, te vei trezi pe la ora 12 că nu mai răcește frigiderul.

Apoi aceste baterii, dacă nu ai altă sursă de curent, se vor încărca și goli rapid, atât de rapid că în vreo 2 ani vei fi nevoit să le schimbi dacă mai dorești performanță de la ele.

 » Puteți citi întreg articolul la sursă: 60m.ro

Articole similare

Sarea și oamenii – O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România

Sarea și oamenii – O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România

Sarea a fost extrem de importantă pentru oamenii de acum mii de ani fiindcă, pe de o parte, este o substanță indispensabilă vieții, iar pe de altă parte, datorită credinței universale privind originea ei divină, a fost „aurul alb” al omenirii. Cele mai vechi dovezi arheologice din lume privind exploatarea sării, de acum 8.000 de […]