Oroș joacă alba-neagra cu soarta crescătorilor de animale. Subvenție, 1 euro pentru o vacă

Oroș joacă alba-neagra cu soarta crescătorilor de animale. Subvenție, 1 euro pentru o vacă

Crescătorii de bovine din România riscă să rămână, în acest an, cu o subvenţie de la bugetul de stat de doar un euro pe o vacă, în condiţiile în care toate celelalte state din Uniunea Europeană îşi sprijină masiv zootehnia naţională, afirmă reprezentanţii Asociaţiei Forţa Fermierilor (AFF), care solicită, totodată, adoptarea simultană a celor două acte normative care prevăd subvenţiile pentru crescătorii de bovine.

‘Ministrul Agriculturii trebuie să se oprească din a juca alba-neagra cu soarta crescătorilor de animale. România riscă să ajungă ruşinea UE, ca ţara care dă doar 1 euro subvenţie pe o vacă (…) Pentru a-şi recăpăta, parţial, încrederea în ministrul Oros (ministrul Agriculturii, Adrian Oros, n.r.), crescătorii de bovine din Asociaţia Forţa Fermierilor îi solicită acestuia să adopte simultan cele două acte normative (hotărâre de guvern şi ordin de ministru) care prevăd subvenţiile pentru crescătorii de bovine, respectiv Ajutorul Naţional Tranzitoriu (ANT) şi Ajutorul COVID. Doar în acest fel, fermierii vor avea garanţia că sprijinul din bugetul Ministerului Agriculturii este la nivelul promisiunilor lui Adrian Oros’, menţionează reprezentanţii asociaţiei într-un comunicat.

Deşi pentru direcţionarea unor sume către Ajutorul COVID este nevoie de acordul Comisiei Europene, ceea ce face ca actul normativ respectiv să nu poate fi adoptat imediat, AFF propune ministrului Agriculturii să amâne adoptarea hotărârii de guvern privind ANT până la momentul în care şi al doilea ajutor poate fi adoptat, ca ambele măsuri să fie plătite simultan.

Asociaţia Forţa Fermierilor susţine că în cazul în care Guvernul va adopta doar ANT, există toate motivele să considere că ‘promisiunile lui Adrian Oros nu au însemnat decât o nouă păcăleală la adresa fermierilor’ şi că Ajutorul COVID nu va fi acordat în acest an.

‘Acest lucru va însemna că producătorii de lapte din România vor rămâne cu o subvenţie din bugetul naţional de 1 euro pe cap de vacă.

 » Puteți citi întreg articolul la sursă: 60m.ro

Articole similare

Peste 500.000 de persoane, pe lista de aşteptare pentru vaccinare. Clujul, în top la înscrieri

Peste 500.000 de persoane, pe lista de aşteptare pentru vaccinare. Clujul, în top la înscrieri

Peste 505.000 de persoane se află, în prezent, pe lista de aşteptare pentru programarea la vaccinarea anti-COVID, Clujul fiind județul din țară cu cele mai multe persoane înscrise pentru imunizare. Coordonatorul Comitetului naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marți că, în prezent, pe lista de aşteptare pentru imunizare sunt peste o […]