Organizația Mondială a Sănătății, acuzată de conspirație. A eliminat un raport important despre debutul pandemiei în Italia
Documentul, numit ”O provocare fără precedent: primul răspuns al Italiei la Covid-19,” a fost publicat pe site-ul OMS pe 13 mai, fiind dat jos a doua zi.
Italia a fost prima ţară europeană lovită de pandemie. Raportul, realizat de omul de ştiinţă al OMS Francesco Zambon şi de 10 colegi din întreaga Europă, a fost finanţat de guvernul din Kuweit, cu scopul de a furniza informaţii ţărilor care nu erau încă afectate.
Raportul de 102 pagini spunea că planul pandemic al Italiei nu a fost actualizat din 2006 şi că, din cauza nepregătirii, răspunsul iniţial din partea spitalelor a fost „improvizat, haotic şi creativ”. A fost nevoie de timp pentru ca informaţiile oficiale să devină disponibile, a adăugat raportul.
Documentul ar fi fost eliminat la cererea directorului general adjunct al OMS pentru iniţiative strategice, Ranieri Guerra. Acesta a ocupat funcţia de director general în cadrul Ministerului Sănătăţii din Italia, între 2014 – 2017 şi, prin urmare, a fost responsabil pentru actualizarea planului de pandemie, conform noilor orientări stabilite de OMS şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Guerra se numără printre oamenii de ştiinţă din grupul de lucru Covid-19 al guvernului italian.
Planul învechit este un element crucial în anchetele preliminare desfăşurate de procurorii din Bergamo – provincia lombardă cea mai afectată în timpul primului val al pandemiei – care ar putea acuza autorităţile de neglijenţă. Decesele din cauza noului coronavirus în Italia au depăşit 60.000 duminică, cel mai mare număr din Europa continentală.
Anchetatorii folosesc, de asemenea, un raport întocmit după primul val al pandemiei întocmit de un general în retragere al armatei, Pier Paolo Lunelli, care a concluzionat că până la 10.000 de decese ar fi putut fi atribuite lipsei unor protocoale antipandemice.
Zambon, care are sediul biroului OMS în Veneţia, a fost solicitat de trei ori pentru a vorbi cu procurorii, dar a fost împiedicat să facă acest lucru de către OMS, care a insistat că el şi ceilalţi 10 cercetători implicaţi în producerea raportului ar trebui să aibă imunitate. Numai Guerra a fost audiat de procurori la începutul lunii noiembrie, dar conţinutul şedinţei nu a fost dezvăluit.
În acest context, OMS a declarat că procurorii regionali trebuie să urmeze căile diplomatice, iar cererile procurorilor să fie făcute prin intermediul Ministerului de Externe al Italiei.
Cea mai recentă convocare a lui Zambon pentru declaraţii a fost pe 10 decembrie,