Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-au născut bulevardele Cantemir-Nufărul dintr-un drum pavat cu piatră (FOTO)

Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-au născut bulevardele Cantemir-Nufărul dintr-un drum pavat cu piatră (FOTO)

1988. Blocuri în locul caselor

Una dintre cele mai importante artere de circulaţie pe direcţia nord-sud a Oradiei, Cantemir, era pe vremuri departe de forfota de acum. În anii ‘50, strada arăta ca un drum principal dintr-un sat oarecare, era pavată cu cuburi din piatră şi ducea către Seleuş, localitate ce nu cu mult timp înainte fusese alipită oraşului. Până lângă albia pârâului Peţa se găseau case pe ambele părţi, construite din chirpici şi cărămidă, unele cu garduri din lemn către stradă.

Pe latura stângă, pe sensul către Seleuş, se afla o linie de tramvai, care ducea din centru până la fabrica de bere. Primele blocuri ridicate în zona Cantemir în perioada postbelică au fost C-urile cu patru etaje din zona podului peste Peţa, înainte un teren viran. Finalizate în 1967, au fost completate cu un complex comercial şi o şcoală. Sistematizarea urbană a străzii Cantemir a intrat în atenţia autorităţilor la începutul anilor ’80, fiindcă doreau o legătură mai dezvoltată între noul cartier Nufărul şi Centrul Civic, aflat şi el în şantier.

Ca atare, strada a fost lărgită şi modernizată, iar linia de tramvai a fost dublată şi prelungită până în Nufărul. Şirul de blocuri până în strada Lugojului, cu un total de peste 500 de apartamente, a fost construit în 1988-1989.

2021. Bulevard „smart”

Planurile de transformare a străzii ar fi continuat şi după 1989, dacă sistematizarea nu ar fi fost oprită. Odată finalizată latura vestică, şantierele urmau să se mute, în 1990, vizavi, unde erau plănuite blocuri cu patru şi opt etaje până în strada Biruinţei. Astfel, şoseaua, tot mai circulată, ar fi fost „placată” complet cu blocuri noi.

Casele au rămas, majoritatea fiind acum renovate, iar unele transformate în spaţii comerciale. Din 2000 încoace,

 » sursa: ebihoreanul.ro

Articole similare

LPF vrea să permită consumul de bere pe arenele din România

LPF vrea să permită consumul de bere pe arenele din România

Liga Profesionistă de Fotbal doreşte modificarea Legii 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, în sensul de a permite vânzarea şi consumul berii slab alcoolizate în cadrul arenelor sportive. „Fanii fotbalului românesc sunt o forţă, au foarte multe idei corecte, iar astăzi, în cadrul întâlnirii cu ministrul sportului Eduard […]

Imagini spectaculoase cu Marele Zid Chinezesc după ninsoare

Imagini spectaculoase cu Marele Zid Chinezesc după ninsoare

Marele Zid Chinezesc, cea mai mare construcție de pe Pământ și unul dintre cele mai aglomerate obiective turistice până la pandemie, este acum pustiu, scrie digi24.ro Imaginile surprinse săptămâna aceasta pe secțiunea Mutianyu a zidului, care a fost restaurată în totalitate, lucrările fiind finalizate recent, ar putea fi dezolante dacă zidul în sine nu ar […]