Ora de iarnă 2020. Când dăm ceasurile înapoi şi cum ne afectează schimbarea orei

Ora de iarnă 2020. Când dăm ceasurile înapoi şi cum ne afectează schimbarea orei

S-ar putea ca anul acesta să fie ultimul în care românii vor da ora înapoi, în condițiile în care Comisia Europeană a decis, în martie 2019, să se renunțe la schimbarea orei.

Decizia a fost amânată până anul viitor din cauza pandemiei, astfel că, statele care decid să menţină permanent ora de vară ar urma să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

Ora de iarnă se aplică în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. În anul 2020, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 24 spre 25 octombrie (sâmbătă spre duminică), când ora 4.00 devine ora 3.00. Motivul pentru care s-a decis schimbarea orei este pentru ca oamenii să beneficieze de lumina zilei cât mai mult, având în vedere că în această perioadă ziua scade, iar noaptea devine tot mai lungă.

Schimbarea orei poate avea repercusiuni asupra psihicului și sănătății oamenilor, fiind nevoie de o perioadă de acomodare.
 
Persoanele care suferă de anxietate şi depresie ar putea simţi un disconfort crescut. De exemplu, studiile arată că în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente, deoarece această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane.
 
O altă cercetare realizată în 2008, în Suedia, a relevat că numărul atacurilor de cord a crescut cu şase procente în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei.

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

Sănătatea locotenent-comandorului Andrei Criste, care s-a catapultat, este stabilă

Sănătatea locotenent-comandorului Andrei Criste, care s-a catapultat, este stabilă

Starea de sănătate a locotenent-comandorului Andrei Criste, care s-a catapultat marți, 20 aprilie, este stabilă. Ofițerul este, în prezent, internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, unde a fost evaluat de o echipă medicală, care a constatat că viața sa nu este în pericol și a autorizat transferul pacientului, la Spitalul Universitar de […]

Ionuț Neagu (AUR):  Românii au dreptul la o informare corectă privind efectele tehnologiilor 5G asupra  sănătății umane și a mediului înconjurător

Ionuț Neagu (AUR): Românii au dreptul la o informare corectă privind efectele tehnologiilor 5G asupra sănătății umane și a mediului înconjurător

În perioada 2021-2024 vor fi adoptate o serie de măsuri care să răspundă eficient nevoilor de creștere a  conectivității, în contextul dezvoltării tehnologiei 5G, după cum arată Programul de guvernare pentru acești patru ani. Având în vedere că în presă au apărut mai multe materiale care atrag atenția opiniei publice asupra impactului negativ al tehnologiilor […]