O specie de greier folosește frunzele pe post de ”megafon” pentru a atrage femelele

O specie de greier folosește frunzele pe post de ”megafon” pentru a atrage femelele

​O specie de greier de pădure folosește frunzele unei plante pentru a-și amplifica sunetul, fiindcă doar așa îi cresc șansele de împerechere, arată un studiu din India. Femelele de Oecanthus henryi sunt atrase mai ales de masculii care scot sunete puternice și au corpuri mai mari, astfel că cei care sunt mai mici și mai puțin vocali își cresc șansele doar folosindu-se de frunze.

Greierii, insecte cu corpul scurt și gros și cu antene lungi și ochi mari, sunt cunoscuți pentru sunetele lor ascuțite și pătrunzătoare.

La acești greieri studiile au arătat că femeiele sunt atrase de masculii care scot sunete mai puternice și de cei care sunt mai mari. În aceste condiții, masculii mai mici și cu ”glas” mai subțire au șanse mult mai mici de împerechere și au găsit această soluție: de a folosi frunzele unor plante pentru a-și amplifica vocea. Greierii produc sunetele specifice prin frecarea elitrelor (aripile tari impregnate cu chitină). Chitina este o substanță asemănătoare celulozei, din care sunt făcute unele tegumente ale insectelor).

Masculii molfăie și găuresc frunzele unei plante din specia umbelifere își pun apoi corpul prin mica gaură, iar frunza îi ajută să-și amplifice sunetul, crescându-le mult șansele de a atrage femele prin ”serenadele” mai spectaculoase. Cercetătorii au observat că practica este mult mai des întâlnită la greierii cu ”glas” mai subțire și la cei de mici dimensiuni, o concluzie fiind că cei mari și ”vocali” nu au nevoie să facă acest ”artificiu” tehnic.

„Noi, oamenii, ne lăudăm cu difuzoarele, dar ei au evoluat și au dezvoltat o structură atât de simplă”, spune biologul Rittik Deb, co-autor al unei lucrări publicată în revista Proceedings of the Royal Society B.

Sursa: New York Times

 » sursa: hotnews.ro

Articole similare

Utilizarea excesivă a internetului, informațiile false și cyberbullying-ul, principalele riscuri pentru copii

Utilizarea excesivă a internetului, informațiile false și cyberbullying-ul, principalele riscuri pentru copii

Totodată, 32,4% dintre copiii participanți la studiul menționat mai sus afirmă că au avut neînțelegeri cu părinții în ceea ce privește activitatea pe internet și timpul petrecut în mediul online. La rândul lor, părinții beneficiari ai programului Ora de Net consideră că cele mai mari provocări întâmpinate în folosirea internetului în familie sunt legate de […]

Armageddon COVID: Biserica este atacată. Biserica trebuie să lupte!

Armageddon COVID: Biserica este atacată. Biserica trebuie să lupte!

Dracii joacă tontoroiul la lumina zilei. Au ieșit legiune la suprafață și nu se mai feresc. Sub stindardul COVID, lumea se îndrăcește cu o repeziciune uluitoare. Bătălia dintre Copiii Luminii și Copiii Întunericului, despre care vorbea monseniorul Vigano, a ajuns și pe malurile Dâmboviței. La fel ca pe Potomac, odraslele beznei sunt excelent organizate, înarmate […]