Norvegia le va oferi cetatenilor ei gratuit vaccinul impotriva COVID-19

Norvegia le va oferi cetatenilor ei gratuit vaccinul impotriva COVID-19

Norvegia va oferi vaccinul impotriva COVID-19 gratuit cetatenilor sai, acesta urmand sa fie inclus in programul national de vaccinare, a anuntat marti guvernul de la Oslo, potrivit Reuters.

„Dorim ca un numar cat mai mare de oameni posibil sa beneficieze de oferta de a primi un vaccin sigur si eficace. De aceea vaccinarea va fi gratuita”, a explicat intr-o declaratie premierul norvegian, Erna Solberg.

„E a incheiat pana in prezent acorduri cu trei producatori de vaccinuri diferiti si negociaza acorduri cu alti producatori. Norvegia (tara nemembra a UE, n.red.) este acoperita de aceste acorduri prin acordurile de recomercializare incheiate cu Suedia”, mai precizeaza declaratia. Conform intelegerii dintre guvernele de la Stockholm si Oslo, Suedia va achizitiona mai multe vaccinuri din schema de achizitie a UE, pe care le va revinde Norvegiei.

Norvegia face parte și din COVAX, schema globala de distributie a vaccinurilor impotriva COVID-19 sustinuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), din care fac parte 171 de tari, inclusiv China, dar fara SUA si Rusia.

Obiectivele programului OMS sunt sa ofere un acces echitabil la vaccinurile impotriva COVID-19 deopotriva pentru statele bogate si cele sarace, sa descurajeze o competitie intre tari pentru obtinerea unor stocuri proprii cat mai mari de vaccin si sa fie vaccinate cu prioritate categoriile de risc in fiecare tara.

Initiativa COVAX mai este gestionata, impreuna cu OMS, de alianta pentru vaccinuri GAVI si de Coalitia pentru Inovatii de Raspuns Epidemic (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – CEPI). Norvegia este un donator atat pentru GAVI, cat si pentru CEPI, aceasta din urma avand sediul la Oslo.

 » Puteți citi întreg articolul la sursă: 60m.ro

Articole similare

SUA solicită Rusiei să înceteze comportamentul agresiv faţă de Kiev

SUA solicită Rusiei să înceteze comportamentul agresiv faţă de Kiev

Distribuie dacă ți-a plăcut Antony Blinken, șeful diplomaţiei americane i-a cerut Rusiei să își retragă forţe armate de la granița Ucrainei, în contextul în care în ciuda declarațiilor recente privind retragerea trupelor ruse, aceasta sunt încă prezente în număr mare. „Sperăm că Rusia îşi va înceta acţiunile periculoase şi agresive”, a spus acesta. „Suntem conştienţi […]

Premieră în Serbia: primești 25 de euro dacă te vaccinezi împotriva Covid-19

Premieră în Serbia: primești 25 de euro dacă te vaccinezi împotriva Covid-19

Distribuie dacă ți-a plăcut Premieră în pandemie: Serbia își va plăti cetățenii ca să se vaccineze împotriva Covid-19, în speranța că va reuși să-și relanseze campania de imunizare, după ce interesul public a scăzut. Astfel, cei care s-au vaccinat deja sau vor face acest lucru până la sfârșitul lunii mai vor primi 25 de euro. […]