Meningita: cauze, simptome și tratament
Meningita este o infecție care afectează membranele care învelesc creierul și măduva spinării, membrane care poartă denumirea de meninge. Meningita este de mai multe feluri, în funcție de cauza declanșatoare, cea bacteriană, de exemplu, este contagioasă și poate fi fatală, scrie doc.ro.
Cauze meningită
Meningita este, de regulă, cauzată de o infecție bacteriană sau virală, care apare în altă parte a corpului și se răspândește la meninge. Infecțiile de la nivelul urechilor, cele ale sinusurilor ori ale tractului respirator superior pot migra către meninge. Cauze mai rare care declanșează meningita sunt infecțiile fungice, sifilisul, tuberculoza, bolile autoimune și anumite tratamente medicamentoase.
Meningita bacteriană – acest tip de meningită este cauzat de o bacterie precum meningococul, pneumococul ori Listeria monocytogenes. În cele mai multe cazuri, meningita bacteriană apare atunci când bacteria migrează de la nivelul sinusurilor, urechilor ori tractului respirator, prin sânge, direct la creier.
Meningita bacteriană este cea mai gravă formă de meningită și necesită îngrijiri medicale de urgență. Dacă nu este tratată corespunzător, meningita poate provoca moartea în doar câteva ore ori poate cauza daune permanente creierului, precum și altor părți ale corpului.
Bacteria care cauzează meningită este contagioasă și se răspândește prin tuse sau strănut. Așadar, dacă intri în contact direct cu o persoană care suferă de meningită, este extrem de important să discuți cu un medic, care îți va explica tot ce trebuie să faci pentru a evita infecția.
Meningita virală – spre deosebire de cea bacteriană, meningita virală este mai des întâlnită, dar și mult mai puțin periculoasă. Aceasta poate fi declanșată de o serie de virusuri, dintre care unele care provoacă și diaree.
Persoanele care suferă de meningită virală se recuperează mult mai repede, de multe ori și fără un tratament medicamentos.