Medicul epidemiolog Emilian Popovici: „Vaccinul AstraZeneca nu trebuie pus la colț. Nu s-a stabilit nicio reacție de cauzalitate între vaccin și multi-tromboze”

Medicul epidemiolog Emilian Popovici: „Vaccinul AstraZeneca nu trebuie pus la colț. Nu s-a stabilit nicio reacție de cauzalitate între vaccin și multi-tromboze”

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a comentat, la Realitatea PLUS, scenariul avansat de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, potrivit căruia 10 milioane de români ar putea beneficia de vaccin mai devreme decât era stabilit inițial.

Emilian Popovici: „Un scenariu din acesta poate fi destul de real, dacă avem vaccinul, dacă avem centre de vaccinare și disponibilitatea oamenilor de a se vaccina. Sper ca această proiecție prezentată de colonelul Valeriu Gheorghiță să fie fezabilă.”

În plus, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie susține că nu poate fi stabilită o legătură de cauzalitate între imunizarea cu vaccinul de la AstraZeneca și dezvoltarea de multi-tromboze (formarea de cheaguri de sânge).

Emilian Popovici: „Vaccinul de la Johnson&Johnson, ca și celelalte disponibile, are o eficiență foarte bună. Are avantajul administrării unei singure doze, are un nivel de siguranță foarte bun. A fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului. Nici vaccinul AstraZeneca nu trebuie pus la colț, pentru că nu nu sunt motive pentru acest lucru. Nu s-a stabilit nicio reacție de cauzalitate între AstraZeneca și multi-tromboze. (…) A fost total greșit că s-au prezentat aceste multi-tromboze ca reacție adversă la vaccinul AstraZeneca. (…) S-a vorbit de eficiența pe 4, 6, 8 luni a vaccinurilor. Eficiența se va mări în timp, se poate ajunge la un an sau doi. Nu este stabilit că eficiența se pierde după 7 luni. Nu poți spune că un vaccin e eficient cinci ani, când nu au trecut cinci ani de la imunizare.”

Comentarii

comentarii

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

COVID-19: Aproape 80% dintre persoanele infectate nu știu că poartă virusul

COVID-19: Aproape 80% dintre persoanele infectate nu știu că poartă virusul

Oamenii de știință sugerează că undeva între 25% și până la 80% dintre persoanele bolnave de COVID-19 nu știu că poartă virusul SARS-CoV-2. Acest fenomen permite ca noul coronavirus să se răspândească mai rapid pe cale comunitară. Experții sunt de părere că purtătorii asimptomatici sunt unul dintre motivele cele mai importante pentru care trebuie să […]